Home / Actual / 118 ani de la nașterea profesorului Gheorghe Dragoș

118 ani de la nașterea profesorului Gheorghe Dragoș

Despărțământul ASTRA “Frații Popeea” – Săcele organizează vineri, 30.09.2016  comemorarea a 118 ani de la nașterea lui Gheorghe Dragoș. 

gheorghe-dragos-15Programul este următorul:

–  11.15 – Slujba de pomenire la mormântul aflat la Biserica “Sfinții Arhangeli” (preot Raul Valer Șerban)

–  11:45 –  Casa Memorială din strada Mocanilor, nr. 91 – alocuțiuni cu privire la viața lui Gheorghe Dragoș.

Rugăm participarea Primăriei Municipiului Săcele, elevilor de la liceele și școlile generale săcelene, a membrilor ASTRA,  a membrilor de la Asociația “Izvorul”, vecini.

Vă așteptăm cu drag.

Președinte,

Pr. Raul Valer Șerban ( foto sus – la dezvelirea bustului lui Gheorghe Dragoș

din curtea Colegiului Economic din Satu Mare)

Gheorghe Dragoş a fost un distins reprezentant al învăţământului şi culturii economice româneşti, a pus bazele învăţământului secundar şi superior economic românesc, un educator model, bun organizator, publicist şi economist.

Gheorghe Dragoș s-a născut la 30 septembrie 1898 în Satulung – Săcele, într-o familie cu un pronunţat spirit civic. A urmat primele cinci clase primare la Şcoala Confesională Ortodoxă Română de la Biserica „Sfinţii Arhangheli” din Satulung, apoi patru clase la Gimnaziul Ortodox Român din Braşov. Îşi continuă studiile la Şcoala Comercială Superioară Ortodoxă Română din Braşov, absolvind în 1916, cu diplomă de maturitate. În 1920 îşi continuă studiile superioare la Academia de Înalte Studii Comerciale şi Industriale din Bucureşti, secţia economică, obţinând licenţa în studiile economice în 1923.

Citește și despre concertul ce va avea loc în Piața Sfatului pe 1 octombrie!

Gheorghe Dragoș a înființat Şcoala Superioară de Comerţ din Satu Mare, cu limba de predare română, fiind primul director al acestei şcoli de le 15 noiembrie 1923 până la 1 septembrie 1929. Profesorul Gheorghe Dragoş a fost în 1931 al Academiei de Înalte studii Comerciale şi Industriale Cluj-Braşov și rectorul acesteia.

Aplecat spre o cercetare profundă în domeniile economic şi literar, profesorul a fost o prezenţă activă în publicistica locală şi în ţară. Acesta a publicat în ”Anuarul Şcolii Superioare de Comerţ Satu Mare”, ”Viaţa Şcolară” în România de Nord Satu Mare şi alte câteva articole în Ziarul România de Nord Satu Mare din 1925: ”1 Decembrie”, ”Mijloacele pentru îmbunătăţirea situaţiei leului şi pentru ieftinirea traiului”, ”Unirea Principatelor”, Cultul şi dragostea de ţară”.

Merită amintite şi cărţile sale, şi acum de actualitate, care figurează pe lista bibliografică a multor lucrări de licenţă şi de doctorat: ”Cooperaţia în Ardeal”, ”Aspecte din viaţa economică a Greciei”, ”Educaţia şi fapta cooperatistă în Danemarca” etc. În amintirea sa, nepoata profesorului a adunat în două ediţii lucrările valoroase intitulate: ”Cu şi despre Gheorghe Dragoş” în 1998 şi în 2006, apoi volumul ”Restituiri” în 2000.

Averea profesorului Gheorghe Dragoş au fost cărţile pe care cu răbdare le-a selecţionat şi le-a predat bibliotecilor din Braşov sau catedrei de economie politică de atunci a Universităţii Babeş-Bolyai Cluj-Napoca, unde a fost primit mereu cu bucurie şi respectul cuvenit.

După aprecierea nepoatei sale, lui Gheorghe Dragoş i se potriveşte foarte bine un citat din Nicolae Iorga: ”Dacă vei avea aur în sufletul tău, în licăriri de aur va străluci tot ce porneşte de la tine”.

Vezi ce a făcut Precizia Săcele în ultimul meci!

Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.

Farmacia Precizia

Leave a Reply