După mai bine de o lună de la protestul din faţa Ministerului Mediului, când primari din judeţele Braşov, Covasna, Harghita şi Mureş au cerut aprobarea ordinului de ministru prin care se stabilesc cotele de intervenţie pentru carnivorele mari (urşi şi lupi), zilele trecute, în timpul unei conferinţe de presă de susţinută la Braşov, ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a afirmat că documentul va fi semnat în 8 august şi prevede o cotă de aproximativ 140 de urşi pentru perioada care a mai rămas din 2017.
Pe 8 august vom semna Ordinul de ministru privind intervenţiile de urgenţă pentru carnivorele mari, respectiv urşi şi lupi. Pentru urşi, cota de intervenţie aprobată pe un an este de 350, raportat la luna august, pentru 2017 o să fie în jur de 140 de urşi. Nu este vorba de o cotă de vânătoare, ci de intervenţie, care presupune recoltarea (împuşcarea – n.r.) sau relocarea urşilor. Recoltarea se va face doar în cazul urşilor care atacă oamenii, iar la relocare se va apela atunci când un animal intră de mai multe ori o gospodărie şi provoacă pagube. Cu alte cuvinte, în situaţii de urgenţă, când ursul atacă direct omul, exemplarul va putea fi recoltat, iar în cazul în care ursul atacă doar gospodăria fără să atace şi persoane, prin această cotă pe care o dăm, exemplarul va putea fi relocat mai departe de aşezările umane. Am avut practic un vid legislativ, deoarece timp de un an nu au mai fost aprobate aceste cote şi cred că fostul ministru s-a gândit că este mai bine să moară omul decât ursul. În vederea stabilirii acestor cote am avut discuţii cu toţi factorii implicaţi şi avem inclusiv avizul Academiei Române.
Grațiela Gavrilescu – ministrul mediului
Totodată, ministrul a prezentat şi câteva detalii privind procedura de intervenţie în regim de urgenţă:
Agenţia pentru Protecţia Mediului din judeţ, Garda Forestieră, Ocolul Silvic care administrează pădurea în care este ursul cu probleme şi primăria localităţii se întrunesc şi elaborează o solicitare de derogare, pe care o transmit Departamentului «Biodiversitate» din cadrul Ministerului Mediului, care acordă avizul şi cota de intervenţie. Aceste avize se dau doar de către specialişti tehnici, nu de către vânători, fiindcă nu vorbim de o cotă de vânătoare. Apoi, cu ajutorul personalului specializat, se poate interveni în funcţie de fiecare situaţie în parte.
Ministrul a prezentat şi un element de noutate al procedurii în regim de urgenţă, respectiv faptul că în astfel de situaţii va interveni Jandarmeria, cu care s-a semnat un protocol. Întrebată ce vor face exact jandarmii, ministrul nu a oferit prea multe detalii, afirmând doar că forţele de ordine vor interveni, de exemplu, dacă un urs intră în oraş. Graţiela Gavrilescu a fost întrebată şi dacă jandarmii vor fi instruiţi în ceea ce priveşte „extragerea” urşilor problemă, dacă li se vor da arme cu tranchilizante, pentru situaţiile în care animalele trebuie relocate, iar ea a răspuns că jandarmii au deja astfel de arme şi că ştiu ce au de făcut.
„Nu am spus că va împuşca ursul. Vor interveni, va fi o intervenţie a Jandarmeriei în asemenea situaţii”, a subliniat Graţiela Gavrilescu. Deocamdată avizele pentru intervenţii au fost date special pentru urşi, a menţionat ministrul Mediului.
sursa: bzb.ro
Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.