În perioada 4 – 9 august, sub îndrumarea maestrului coregraf Gheorghe Debu, Ansamblul folcloric Astra a reprezentat atât comunitatea săceleană cât și România la festivalul internațional „Moonlight in Rimini”. Festivalul a fost organizat de asociația „Moonlight Events”, cunoscută pentru spectacolele pe care le organizează în diferite locații din Europa, într-un cadru nocturn, la lumina lunii.
„Moonlight in Rimini” a fost un eveniment ce a adunat 17 ansambluri din 11 țări. Într-un cadru deosebit, pe plaja din Igea Marina, fiecare membru participant la acest festival a prezentat în fața adunării jocuri tradiționale și cântece aparținând țării pe care au reprezentat-o. Printre reprezentanții româniei s-au numărat Ansamblul „Crișul Negru” Bihor, Ansamblul „Doina Mureșului” Reghin și nu în ultimul rând Ansamblul folcloric „Astra” din Săcele.
Participarea la acest festival internațional a reprezentat un enorm pas în evoluția ansamblului nostru, dar și pentru comunitatea săceleană, aceasta fiind reprezentată cu mândrie de către o echipa bine organizată de tineri artiști.
Deschiderea festivalului a fost marcată de o defilare pe faleză, moment în care participanții și-au etalat porturile naționale. Impresionați de diversitatea vestimentațiilor cât și de spectacolul de culori pe care costumele le-au oferit, trecătorii au încremenit pe străzi și încercând să descifreze numele țării fiecarui grup au aplaudat cu entuziasm minunatul spectacol oferit de paradă.
Ajunși în fața scenei, privind impresionanta adunare ce urma să ne fie auditoriu, emoțiile au început să fie din ce în ce mai mari, și au persistat până la deschiderea festivalului. În prima seară a spectacolului România a fost țara privilegiată ce a spart gheața prin momentul artistic al Ansamblului „Crișul Negru” urmând ca în închiderea festivalului Ansamblul „Astra” din Săcele să stârneasca ropote de aplauze cu un superb dans din zona Făgărașului.
În cea de-a II-a zi a spectacolului ansamblul nostru a reprezentat surpriza festivalului, prezentând pentru prima dată pe scena acestui eveniment un obicei de muncă („Plugarul”), moment apreciat ca fiind foarte original și surprinzător. După o pauză de câteva momente, am revenit pe scenă prezentând un dans din zona Someșului. Dincolo de minutele întregi de aplauze oferite de auditoriu, marea noastră surpriză a reprezentat-o faptul că o parte din coregrafii celorlalte ansambluri participante la festival, ne-au așteptat lângă scena pentru a ne felicita și pentru a ne propune colaborări.
Mulțumim tuturor celor care ne-au sprijinit în realizarea acestei deplasări, in primul rand Primariei Municipiului Sacele , Consiliului Local al Municipiului Sacele si Domnului Primar Popa Virgil pentru sprijinul financiar; dar și membrilor Ansamblului folcloric „Astra” pentru prestatie, coordonatoarei Daniela Cimpoaie, maestrului coregraf Gheorghe Debu și tuturor celor fără de care acest grup nu ar putea exista.
MORARU STEFAN RADU, Membru al Ansamblului folcloric ASTRA Sacele
Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.