Fostul deputat PSD, Ion Ochi, fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Braşov, a fost condamnat la 5 ani şi 10 luni închisoare pentru abuz în serviciu şi luare de mită. Decizia a fost dată de Tribunalul Braşov şi nu este definitivă, conform adevarul.ro.
Tribunalul Braşov a dat decizii de condamnare şi în cazul altori inculpaţi implicaţi: Viorel Costea — şef al Direcţiei de Administrare Drumuri (3 ani cu suspendare), Nicolae Blaga — director al Serviciului de Administrare Drumuri, funcţii deţinute în cadrul CJ Braşov la data faptelo (2 ani şi 8 luni cu suspendare)r, Todorică Constantin Şerban — primar al localităţii Prejmer la data faptei (3 ani cu executare), Cristian Dorin Nica — director general SC Conforest SA la data faptei (4 ani cu executare) şi Neculai Tăutu, diriginte de şantier (2 ani cu suspendare). Cazul a ajuns la Tribunalul Braşov declinat de la Curtea Supremă, după ce Ion Ochi şi-a dat demisia din Parlament.
„Admite acţiunea civilă exercitată de către partea civilă Unitatea Administrativ Teritorială Judeţul Braşov şi obligă inculpaţii Ochi Ion, Costea Viorel, Tăutu Neculai, Blaga Nicolae, Şerban Todorică Constantin şi Nica Cristian Dorin, în solidar, la plata către această parte civilă a sumei de 1.647.236 lei la care se adaugă dobănzi şi penalităţi de întărziere conform art 174 şi 176 din Legea 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, pănă la plata integrală a debitului, această sumă cu titlu de despăgubiri civile reprezentănd daune material”, se arată în minuta deciziei.
Tribunalul: şpaga, confiscată
Instanţa a mai dispus confiscarea de la Ion Ochi a sumei de 430.238,83 lei, „reprezentând contravaloarea mitei primite aferente infracţiunii prev.de art . 289 alin. 1 Cod penal rap. la art. 6 ?i art. 7 lit. a) din Legea 78/2000 cu aplicarea art 5 C.penal”.
În acest caz, deputaţii au respins pe 29 aprilie 2015 solicitarea procurorilor DNA de a încuviinţa reţinerea şi arestarea sa preventivă a lui Ion Ochi. La final, doar 108 deputaţi au votat ”pentru”, în timp ce 152 s-au pronunţat ”împotrivă”.
Acuzaţiile DNA
DNA arăta, într-un comunicat transmis pe 23 iunie 2015, că în a doua jumătate a anului 2011, fără respectarea prevederilor OUG 34/ 2006 privind achiziţiile publice, Ion Ochi, în înţelegere cu Dorin Nica, i-a încredinţat acestuia execuţia unor lucrări de reparaţii ale unui drum judeţean, respectiv DJ 112D, km 7+218 — 11+300, situat între localităţile Prejmer şi Lunca Câlnicului.
Anchetatorii susţin că astfel s-a urmărit atât obţinerea unor foloase materiale necuvenite, cât şi capital electoral pentru alegerile parlamentare care urmau să se desfăşoare în toamna anului 2012, alegeri în urma cărora a şi devenit deputat.
Procurorii au constatat că lucrările au fost efectuate în proporţie de aproximativ 60%, în perioada noiembrie — decembrie 2011, fără să existe vreo cerere din partea CJ Braşov, fără a exista vreun contract, fără specificaţii tehnice şi fără supraveghere din partea unui diriginte de şantier.
“Lucrările executate necorespunzător nu au fost finalizate, iar în prezent drumul judeţean respectiv se află într-o stare comparabilă cu cea anterioară reabilitării, fiind necesare, potrivit estimărilor, aceleaşi reparaţii. Pentru a crea o aparenţă de legalitate şi pentru a putea justifica decontarea şi plata lucrărilor, firma lui Nica a participat la o procedură formală de achiziţie publică, context în care, la instigarea lui Ion Ochi, comisia de evaluare a ofertelor a declarat câştigătoare societatea omului de afaceri cu un punctaj maxim, deşi oferta depusă nu a fost în realitate analizată”, se arată în comunicat.
DNA: Licitaţia, trucată
Mai mult, Ion Ochi i-a determinat pe ceilalţi participanţi care au contestat procedura licitaţiei să-şi retragă contestaţiile formulate, menţionează DNA. Potrivit procurorilor, comisia de evaluare a ofertelor, din care au făcut parte şi inculpaţii Costea şi Blaga, a fost constituită la 12 ianuarie 2012, printr-o dispoziţie a preşedintelui CJ Braşov, iar la 2 aprilie, în baza împuternicirii acestuia, Ion Ochi a semnat un contract pentru executarea unor lucrări deja efectuate.
Sursa citată subliniază că, în cursul aceleiaşi luni, Ion Ochi l-a determinat pe dirigintele de şantier să semneze documentaţia întocmită de SC Conforest SA, situaţii de lucrări şi centralizatorul aferent lunii respective, în care erau specificate sumele care au stat la baza emiterii facturii în valoare de peste 2,5 milioane lei, ce reprezenta peste 56% din valoarea totală a contractului, prezentată şi decontată ulterior de CJ Braşov.
“Pe parcursul anului 2012, în faţa refuzului iniţial de decontare al preşedintelui CJ Braşov, dar şi pentru a evita plata unor penalităţi de către firma omului de afaceri, în baza unor adrese trimise de primarul localităţii Prejmer, inculpatul Şerban, la solicitarea lui Ochi şi pe baza unor referate întocmite de Viorel Costea, contractul a fost prelungit succesiv prin 4 acte adiţionale, ultima dată la 28.09.2012, prelungindu-se fără termen. Până la acea dată, lucrările respective nu au fost finalizate şi nici recepţionate, suferind deteriorări semnificative din cauza modului necorespunzător de efectuare a acestora”, se spune în document.
DNA mai precizează că, în schimbul atribuirii contractului respectiv, Ion Ochi a pretins omului de afaceri ca materialele necesare (agregate minerale) să fie achiziţionate de la firma pe care o administra în fapt, lucru care s-a şi întâmplat ulterior. “Mai mult, plăţile către această firmă, totalizând 430.238,83 lei, au fost făcute doar după ce societatea inculpatului Nica a primit banii de la CJ Braşov. Prin acest mecanism, firma beneficiară a contractului de lucrări publice a obţinut un folos necuvenit în valoare de 1.129.791,60 lei, sumă care reprezintă totodată un prejudiciu pentru CJ Braşov”, mai arată DNA.
În cauză, a fost dispusă instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile şi imobile ce aparţin inculpaţilor Ochi şi Nica. De asemenea, procurorii anticorupţie au dispus instituirea popririi asigurătorii asupra conturilor bancare aparţinând aceloraşi doi inculpaţi. În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea SRI.
Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.