Dacă discuțiile actuale referitoare la promovarea turistică a orașului Sacele vi se par cunoscute sau chiar repetitive … Ei bine asta se întâmpăa deoarece încă de acum 80 de ani în satele săcelene se discuta despre “Săcelele, stațiune climaterică”
Victor Tudoran semnează un articol din numărul 3 al revistei Plaiuri Săcelene din 1934, un material în care prezintă oportunitățile și avantajele acestei idei.
Iată ce spunea atunci acesta:
“Lăsând la o parte creearea unei industrii temeinice, care ar necesita capitaluri mari – nu ar putea fi decât, amenajarea Săcelelor într’o statiune climaterică.
Ținând seama că majoritatea caselor sunt construite din piatră, cu încăperi mari, străzile și locuințele prevăzute cu lumina electrică, poziția Săcelelor poate fi considerată ca una dintre cele mai pitorești din tot județul Brașov, cu clima placută și împrejurimi minunate pentru excursiuni, cu pădurea de brad aproape și cu traiul relativ ieftin, este foarte ușoară, accentuăm, transformarea Săcelelor într’o stațiune climaterică model.”
Autorul se baza atunci pe amabilitatea și concursul autorităților locale săcelene, atunci orașul fiind împărțit în sate, fiecare cu primărie și consilieri comunali. Iată de ce, poate, nici nu s-a realizat mare lucru din această inițiativă.
Autorul vorbește, ușor naiv, despre ușurința cu care spera atunci că Săcelele putea deveni stațiune climaterică:
“Dacă am mai putea conta și pe o cât de mică bunavoință din partea conducătorilor actuali ai satelor săcelene – înțelegem primarii și consilierii comunali – și având în vedere că Săcelele sunt deservite de două stațiuni de cale ferată – Dârste-Săcele și Brașov – cari se bucură de 50% reducere atât în sezonul de vară cât și cel de iarnă, amenajarea lor în stațiune climaterică o putem considera ca rezolvată.”
Parcă discuția sună cunoscut, nu-i așa?
Dezvoltarea turistică a Săcelelor nu este o idee nouă. Ba chiar are deja peste 80 de ani. Să cunoaștem trecutul, pentru a știi ce ne așteptă viitorul.
Și în 2018, la fel ca în 1934, dacă aștepți doar bunavoința autorităților, nu obții nimic.
Calea ferata Ploiești-Brașov prin Valea Teleajănului și Valea Tărlungului
Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.