O analiză a nivelului educației în Regatul României în anul 1900 arăta o rată a analfabetismul de 78% în rândul bărbaţilor şi de 92,5% în rândul femeilor. Reformele în educație ăi schimbarea la fața a țării noastre în perioada ulterioară primului război mondial a schimbat aceste cifre.
Astfel, în 1930 procentul analfabetismului din România scăzuse la 43%, dar la această reducere contribuise şi includerea în România Mare a unor teritorii cu o proporţie mai mică a neştiinţei de carte – de exemplu în Transilvania numai 33% din populaţie nu ştia să scrie şi să citească în 1930.
Din aceste teritorii transilvanene, Brașovul – zona Țara Bârsei, care includea și Săcelele – era lider în clasamentul alfabetizării cu un procent de peste 90%. Nu putem ignora și apartenența la această zonă puternic școlarizată a viitorului oraș Săcele, format în 1950 din alipirea celor 4 sate mocănesti: Satulung, Cernatu, Turcheș și Baciu. A fost o perioadă deloc întâmplătoare, numeroase personalități ale culturii și educației săcelene cunoscând atunci vârful carierei profesionale, precum Alexandru I. Lapedatu, sau făcând primii pași în școala, precum Darie Magheru, personalitate ce avea 7 ani în 1930.
Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.