Dacă îi întrebi pe săcelenii ce au trăit anii 1970-1980 să-ți spună câteva locuri frumoase din Săcele frecventate în acea perioadă, inevitabil vei auzi şi de cabana Dâmbul Morii. Şi vei mai auzi şi poveşti frumoase despre popasurile pe care călătorii le făceau acolo, despre farmecul locului şi despre sfârşiturile de săptămână alături de prieteni şi familie.
Iubitorii muntelui şi mai ales cei ce au mers des în masivul Piatra Mare au remarcat la marginea drumului european E 60, la kilometrul 10, o clădire mare, abandonată, dar care emană o energie aparte şi are un aer majestuos.
Cabana aceasta este locul preferat al multor săceleni. În anii 80, Dâmbul Morii era o staţiune cochetă, în spatele cabanei, pe malul râului Timiş erau câteva vile superbe care puteau fi închiriate. În fiecare iarnă şi vară acolo era o atmosferă de sărbătoare, se putea lua masa la cabana Dâmbul Morii, pe vremea aceea un loc elegant şi plin de turişti. Locul era atât de apreciat încât el a fost imortalizat pentru o vedere poştală (poza de la începutul articolului).
Şi nici nu era greu sa fie un loc cunoscut, deoarece Cabana Dâmbul Morii era punctul de plecare pentru mai multe trasee montane ce străbăteau masivul Piatra Mare:
– La canionul (cascada) Şapte Scări (950m), pe poteca marcată cu bandă galbenă ce urcă de-a lungul pârâului Şipoaia, cca 1 oră;
– La Peştera de Gheaţă, pe poteca marcată cu punct roşu, care urcă pe culmea Şirul Stâncilor până la peşteră (alt. 1500m); durata cca 2½ ore;
– La cabana Piatra Mare(1630m), pe poteca marcată cu bandă galbenă ce urcă de-a lungul pârâului Şipoaia, pe la canionul Şapte Scări; durata cca 3-4 ore;
– La cabana Piatra Mare(1630m), pe poteca marcată cu bandă rosie ce urcă pe culmea Întorsura Mare şi pe sub vf. Pietricica până la cabană; durata cca 3 ore;
Din păcate, de ceva ani, cabana Dâmbul Morii se află într-o avansată stare de degradare, fiind părăsită. Un loc plin de amintiri ce deocamdată nu are speranţe să revină la gloria de altădată.
Şi nu uitaţi, dacă veţi merge în canionul “7 scări”, opriţi-vă 5 minute, priviţi cabana Dâmbul Morii şi încercaţi să vă imaginați cum trebuie să fi arătat în anii ’70-’80 de era atât de iubită.
Un săcelean acuză: Persoane cu maşini din Galaţi şi Iaşi umblă prin Săcele şi escrochează oamenii
Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.