40.800 de metri /patrați ce urmau să fie vânduți cu 1,14 euro/mp
În luna ianuarie a acestui an, am prezentat aici, pe Saceleanul.Ro, povestea a două terenuri din zona CET ce urmau să fie vândute de către Primăria Municipiului Săcele.
Atunci, propunerea de hotărâre a consiliului de pe ordinea de zi, semnată și asumata de primarul Virgil Popa, le cerea consilierilor săceleni să-și însușească o evaluare imobiliara și să accepte ca terenurile să fie vândute la licitaţie publică la un preţ minim stabilit de evaluator şi anume 1,14 euro/mp, echivalent a 5,22 lei/mp.
Spuneam atunci că exista o subevaluare a acestor terenuri și că, avertizat că punctul de pe ordinea de zi urma să cadă la vot, primarul Virgil Popa l-a retras fără să ofere și o explicație publică.
Un calcul simplu ne arata că la suprafaţă însumată a celor 2 terenuri propuse spre înstrăinare de 40.800 mp, o vânzare la 1,14 euro faţă de ce spuneau alti evaluatori imobiliari – conservator – 4 euro, ar fi adus un prejudiciu bugetului local de peste 100.000 euro.
Solicitarea pe care i-am adresat-o public primarului a fost să ne spună de ce a retras punctul de pe ordinea de zi, care au fost argumentele și dacă a fost ceva “putred” cu această abordare.
Cititi aici articolul: Domnule primar Virgil Popa: A fost sau n-a fost?
În loc de răspunsuri, atacuri la adresa consilierului PNL Ciprian Sterpu
Răspunsul Primariei Municipiului Săcele, prin vocea lui Virgil Popa nu a întârziat să apară. De fapt, nu a fost un răspuns, ci mai degrabă un atac la persoana consilierului PNL Ciprian Sterpu, spunând că acesta este “Mic la stat, dar și mai mic la sfat”.
Atunci, primarul Virgil Popa afirma că informațiile de pe Saceleanul.Ro sunt “eronate și manipulatoare” și a scris pe propria pagina Facebook că: “proiectul a fost retras de pe ordinea de zi, deoarece a apărut oportunitatea unei investiții majore a municipalității în zona respectivă, mult mai avantajoasă pentru Municipiul Săcele”
Să țineți minte detaliul de mai sus!
Atacul a continuat, primarul spunând că “dacă este ceva putred, atunci asta trebuie să fie în mintea consilierului Sterpu”
6 luni mai târziu, subiectul se întoarce pe ordinea de zi a Consiliului Local Săcele
Surpriză însă, vânzarea celor doua terenuri din zona CET, ce însumează 40.800 mp revine în actualitate când pe ordinea de zi a Consiliului Local Săcele consilierii primesc noi materiale despre ele.
De data aceasta, un alt evaluator imobiliar – SC FIDOX SRL – spune că valoarea de piată a terenurilor este …. ați ghicit … 4 euro+tva mp. Nu 1,14 euro cum dorea primarul Virgil Popa să voteze Consiliul Local în ianuarie 2018, ci EXACT cât am spus noi aci, prin vocea lui Ciprian Sterpu și informațiile altor experți evaluatori.
Mai mult decât atât, această a doua evaluare imobiliară a costat încă 999 lei, lucrarea fiind achiziționată de SC FIDOX SRL prin site-ul de achizitii publice. (foto dreapta)
Practic, Primaria Municipiului Săcele a mai cheltuit niște bani pentru că la prima încercare nu prea a ieșit planul de a vinde la valoarea de 1,14 euro/mp.
Hotărârea de Consiliu Local și faptul că terenurile au fost scoase la vânzare încă o dată, de data aceasta la o valoare de piață apropiată de cea corectă (conform expertilor ANEVAR) demontează încă un argument oferit public de primarul Virgil Popa și anume acela cu oportunitatea unei alte investiții a primăriei pe acele terenuri. (țineți minte mai sus)
De fapt, un neadevăr oferit atunci săcelenilor pentru a argumenta ploaia de jigniri adresate lui Ciprian Sterpu, cel care a îndraznit să ridice public problema acestei “afaceri” locale.
Niciodată în aceste 6 luni, în Consiliul Local nu s-a discutat sau nu s-a prezentat vreo oportunitate a Primăriei de a dezvolta ea, personal, ceva pe acele terenuri.
“Doresc însă să îi reamintesc consilierului PNL că rolul unui consilier este acela de a reprezenta interesele tuturor cetățenilor”, spunea în ianuarie primarul Virgil Popa
De data aceasta suntem și noi de acord cu afirmația domnului primar Virgil Popa. Rolul unui consilier este exact cel prezentat mai sus, să reprezinte interesele tuturor cetățenilor.
Dar vine și întrebarea firească: A apărat Primăria Săcele interesele cetățenilor, atunci când a dorit să vândă 40.800 mp cu doar minim 1,14 euro?
Si o altă întrebare: A recuperat Primaria Săcele banii cheltuiti pentru prima evaluare imobiliară, cea cu 1,14 euro/mp?
Și ultima: Care a fost oportunitatea unei investiții majore a municipalității în zona respectivă, mult mai avantajoasă pentru Municipiul Săcele?
Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.