Transhumanţa era unul din prilejurile oierilor de a călători şi a vedea şi alte meleaguri decât cele natale. În perioade în care calul era cel mai rapid mijloc de transport, să ajungi la distanţe mari de casă era o ispravă demnă de povestit întregului sat.
Mocanii săceleni s-au aventurat nu numai în zonele din jurul Braşovului, ci au ajuns până în Basarabia, considerată California României datorită faptului că cele două ţinuturi aveau cam aceeaşi producţie la multe dintre roadele pământului, deşi diferenţa de suprafaţă este una substanţială.
Din acest motiv, expoziţia vernisată miercuri la Muzeul de Etnografie poartă numele de „Urmele mocanilor săceleni în California românească/Basarabia”, conform bzb.ro
Expoziţia prezintă câteva familii de mocani din Săcele: Voinea, Aldea, Cîrca, Şerban-Mocanu, Tătaru şi Beşleagă, şi totodată familia Gologan, toţi oieri vestiţi, gospodari cu rost, respectaţi şi cu dragoste de ţară.
„Expoziţia este o valorificare a cercetărilor de teren pe care am făcut-o începând de anul trecut şi care a continuat anul acesta în sudul Basarabiei. Colegii noştri, împreună cu cei de la Universitatea din Cahul, Muzeul Brăilei şi Institutul de Folclor Brăiloiu au însoţit echipa noastră şi au fost în cercetări pe urmele acestor mocani săceleni, în sudul Basarabiei, în raionul Cahul”, a explicat muzeograful Alina Mandai.
Mai multe despre acest eveniment pe bzb.ro
sursa text si foto: bzb.ro
Precizia Săcele – Olimpic Râșnov în faza a II-a a Cupei României
Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.