“Deţinătorii de animale de companie nu ţin cont de nişte reguli de bun simţ si de educaţie atunci când nu strâng dejecţiile animalelor lor pe care le scot la plimbare, nu ţin cont de panourile de informare privind zonele în care este interzisă plimbarea acestora.
Mai mult decât atât, devin şi recalcitranţi atunci când li se atrage atenţia asupra faptelor lor sau ale animalelor pe care le deţin“, spune printr-o adresă trimisă către autorităţi un locuitor din Săcele.
“Deşi situaţia a mai fost adusă la cunoştinţa dumneavoastră sau a consilierilor locali, situaţia este la fel şi zi de zi trebuie să ne ferim să nu cumva să devenim „norocoşi”. Noi, dar mai ales copiii noştri.
Este vorba de mai mult decât deranj optic sau oflactiv, ci este vorba de sănătatea noastră şi a copiilor noştri, de educaţia pe care o oferim, de exemplele pe care le dăm şi de ceea ce promovăm. De cum asigurăm un climat sigur din toate punctele de vedere.
Şi vă rog ca atunci când citiţi acestă scrisoare să vă închipiuţi cum v-ati simţi dacă copiii sau nepoţii dvs, sau chiar dumneavostră, ca adulţi, aţi ajunge acasă cu excremente ale animalelor de companie pe încălţăminte, haine, biciclete sau alte jucării.“
Nu sunt doar plângeri, ci şi propuneri
“De aceea vă rog să luaţi în considerare scurta listă de propuneri pe care o aduc în atenţia administraţiei locale pentru depăşirea acestei situaţii indezirabile:
- Montarea de panouri de informare cu privire la obligaţiile deţinătorilor de animale domestice şi la contravenţiilor la care se supun.
- Repararea panorilor deja montate pe domeniul public, în zona spaţiilor verzi şi a locurilor de joacă pentru copii.
- Realizarea unor campanii de conştientizare a deţinătorilor de animale de companie cu privire la obligaţiile pe care le au pentru menţinerea unui climat plăcut şi sănătos, prin intermediul asociaţiilor de proprietari sau al medicilor veterinari.
- Lipirea de afişe de informare pe avizierele existente sau în mijloacele de transport în comun.
- Organizarea unor patrulări tematice la orele la care aceste animale sunt scoase la plimbare (dimineaţa devreme sau seara) în zonele de agrement şi atragerea atenţiei deţinătorilor de animale.
- Înlesnirea activităţilor de curăţenie pe zonele verzi şi în spaţiile de joacă.
- Aplicarea de avertismente scrise.
- Aplicarea de sancţiuni atunci când sunt constatate abateri repetate şi voite (în ciuda mecanismelor iniţiate).
- Accesarea unor surse de finanţare sau alocării de bani de la bugetul local pentru iniţierea unui proiect pilot de asigurare a facilităţilor de strângere de dejecţiilor animaliere (ex. automate/containere de pungi) şi realizarea unor spaţii dedicate plimbării animalelor de companie. “
conform solicitare către Primăria Municipiului Săcele
Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.