“Mărturisesc că mie îmi place teatrul.
Când eram copil stăteam cu urechea lipită de radio şi ascultam “Teatrul la microfon pentru copii”. Îmi imaginam personajele şi toată acţiunea se desfăşura în capul meu după ceea ce auzeam.
Mai târziu a apărut televizorul. Acum puteam să văd aceleaşi piese de teatru pe care altădată doar le ascultam. Nu era nevoie să-mi imaginez acţiunea deoarece totul se desfăşura în faţa mea. Fiecare mimică a feţei, fiecare gest contura personajele aducând de la sine o înţelegere profundă a acţiunii.
Mai târziu a aparut Internetul. Acum puteam să schimb opiniile mele cu alţii. Această comunicare m-a ajutat să înţeleg anumite conflicte care fără participarea altora la discuţia virtuală, mi-ar fi rămas neclare.
Şedinţa Consiliului Local Săcele este o piesă de teatru a timpului în care trăim.
Imaginaţi-vă că puteţi urmări această piesă după bunul plac. Imaginaţi-vă că puteţi comunica părerile dumneavoastră cu alţii care vă împărtăşesc opiniile. Imaginaţi-vă că opinile dumneavoastră pot schimba conflictul acestei piese dacă nu va place ce vedeţi.
Acest gen de piese interactice au loc cu sala plină în toate ţările democratice.
NU LA SĂCELE!
În şedinţa Consililui Local din 23 ianuarie s-a votat ca aceasta să nu fie filmată pentru că imaginile pot fi trunchiate.
S-a hotărât în schimb ca şedintele să fie înregistrate audio (asta mă duce cu 50 de ani în urmă când stăteam cu urechea lipită de radio).
În acest fel nu putem vedea cine si cum votează, dar în schimb putem să-l auzim pe domnul consilier Panait ţipând şi lovind cu pumnul în masă şi ameninţând evacuarea persoanele care vor să-şi exprime opinile.
Este acelaşi personaj care nu demult înjura pe FB pe cei care aveau o opinie diferită de a lui.
Iar dacă aţi solicita o copie filmată a unei şedinte de consiliu, pentru că aveţi tot dreptul s-o cereti, veţi fi trataţi cu refuz aşa cum s-a întâmplat chiar cu anumiţi consilieri locali. Probabil ca la fel se va întâmpla în cazul înregistrărilor audio.
Primăria Săcele nu doreşte ca cetăţenii acestei comunităţi să vadă, sau să audă despre decizile luate la şedinţele de consiliu. În acest fel piesa pusă în scenă se desfăşoară în tăcere pe linie de partid dupa placul primarului, iar cetăţenii din Săcele rămân simpli spectatori.
Micile sau marile incoveniente de care te izbeşti zi de zi te împing uneori la mici pusee de revoltă. Mai pui o poza pe FB, mai faci un comentariu şi-ţi trece.
Şi continui să plăteşti taxele, şi apa şi gazul şi (poate) gunoiul şi consideri că în acest fel ţi-ai făcut datoria de cetatean al comunitati. Restul să facă primăria.
Dar lucrurile nu merg aşa cum ar fi normal să meargă iar primaria nu ascultă cerintele cetăţenilor. Şi este normal şi convenient să nu asculte atâta timp cât cetăţenii nu au o voce să-şi ceară drepturile.
Datoria de cetăţean a unei comunităţi este să-şi ceară drepturile atunci când sunt încălcate. Cunoaşteţi-vă drepturile şi actionati. Ieşiţi la vot, faceţi petiţii pentru asfaltarea străzilor, pentru curăţenia oraşului, participaţi la şedinţele locale, iar dacă nu ştiţi cum, organizaţi-vă să găsiţi o soluţie în comun.
Ni se interzice sa vedem, ni se interzice să auzim, iar curând ni se va interzice să vorbim.
Nu este întâmplător că imnul României începe cu “Deşteaptă-te Române”.
Ridicaţi-vă în picioare şi vorbiţi.”
semnează Dan-Dumitru Belloiu
Primăria Săcele prognozează pentru 2019 un consum de benzină şi motorină de 2500 de litri pe lună
Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.