În fiecare an, în data de 6 august, de sărbătoarea Schimbării la Față, la Tabla Buții se desfășoară un ceremonial religios, militar și civil în amintirea soldaților căzuți în luptele care s-au purtat în acest loc în timpul Primului Război Mondial.
După intrarea trupelor române în Ardeal, în august 1916, 3000 de soldați din cadrul Corpului III Armată alături de efective din Divizia a 5-a și Regimentul 8 Infanterie au format Grupul Tabla Buții care a intrat în ofensivă spre Țara Bârsei și Brașov.
Cimitirul unde are loc în fiecare an ceremonia se află în partea de jos a colinei Tabla Buții, sub cota 1380.
Existența acestui cimitir se datorează preotului Ion Vasilescu din Slon, care umblând cu căruța pe munte a adunat morții și i-a îngropat creștinește cu slujbă religioasă, indiferent de tabăra căreia i-au aparținut.
Din anul 1922 aici se organizează pelerinaje anuale în ziua de 6 august, iar apoi ceremonialul militar, religios și civil în amintirea celor căzuți în Primul Război Mondial.
conform text Primaria Municipiului Sacele
Incompetență și nepăsare! Duminică, în plin sezon, tiroliana și canionul 7 Scări au stat închise
Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.