Am asistat in ultima vreme la preluarea in presa romaneasca a articolului scris de catre publicatia Al Jazeera despre asa zisa sclavie practicata de firmele romanesti din domeniul textilelor din Romania.
Printre firmele care practicau acest „sclavagism” modern se numara si firma Textile Blue Wash al carui proprietar si conducator sunt eu, Anghel Gigi Marius.
Asa cum unul dintre angajații mei a avut nevoie de 11 ani ca sa descopere ca sunt un „țepar” și sa strige in gura mare acest lucru pe toate rețele de socializare, fără măcar a realiza ridicolul situației , tot astfel a fost nevoie de un post de televiziune/publicație ca sa constate faptul ca timp de 11 ani am fost „stăpân de sclavi”, iar angajații mei au muncit in niște condiții improprii.
România este membra UE și avem legislație ca atare, pe care o respectam.
Ca si in cazul angajatului meu imi permit sa intreb: a fost nevoie de 11 ani sa constatați toate aceste lucruri grave pe care le afirmati ?!!! Am fost uimit, ca nimeni de la Al Jazeera nu s-a întrebat cum aceasta firma a procesat 14.102.884 de produse, generând o cifra totala de afaceri de 19.131.351 EUR . Credeți ca in conditiile sociale existente in România ar fi fost posibil acest lucru fără a oferi condiții de salarizare și de munca bune! De ce reporterul Al Jazeera nu a cerut nicio cifra, nici un stat de salariu? Nu sunt de acord nici cu afirmația ca legislația noastră este permisiva cu privire la relațiile de munca. Dacă cei de la Al Jazeera nu știu , România este membra UE și avem legislație ca atare, pe care o respectam.
Fara a fi lipsit de modestie și fără a fi melancolic, am fost una dintre firmele puternice din peisajul finisajului textil romanesc, iar pana ceva timp in urma singura cu capital românesc de acest gen in toată aceasta perioada. Am procesat produse ale marilor branduri , am produs colectii care au fost prezentate in expozițiile de specialitate din Europa.
Toate aceste lucruri au fost realizate de echipele pe care le-am condus , care sub nicio forma nu ar fi generat asemenea rezultate dacă eram „ un stăpân de sclavi” . Am avut și oameni minunați cu care am lucrat și am realizat lucruri de care sunt mândru și nu le poate șterge nimeni . Am activat timp de 11 ani in acest domeniu si in toata aceasta perioada am fost auditati de catre marile branduri ale Europei.
In ultimul an am facut parte din sistemul BlueHive
Am fost auditati din punct de vedere social si am fost acceptati ca parteneri al marilor branduri europene. Ultimul Audit Social a fost efectuat de către un client, atenție, in martie 2019. Suntem încă pe site-ul lor de specialitate ca furnizor acreditat.
Cei din domeniul nostru știu ca nici măcar Dumnezeu, invocat de acești farisei, nu m-ar fi ajutat sa primesc aprobare dacă as fi încălcat reguli de conduita socială mai simple decât acelea de care sunt acuzat in articolul menționat .Fiind auditati in toata aceasta perioada, in ultimul an am facut parte din sistemul BlueHive sistem de management sustenabil al substanțelor chimice folosite de noi in procesul de producție , sistem obligatoriu impus de un client european. Am avut toate Autorizațiile de funcționare impuse de legislația românească.
In toata aceasta perioada noi am investit in noile tehnologii pentru a putea raspunde cerintelor impuse de clienti, precum si a cerintelor de mediu nationale si internationale , iar in anul 2016 am relocat activitatea industriala pentru a putea asigura conditiile sociale si de functionare impuse de legislatia europeană si romană . Cum as fi putut trisa la auditurile efectuate de auditori neutri ,angajati de catre clienti si realizate pe baza unor interviuri private si aleatorii cu angajatii nostrii? Toti partenerii comerciali din domeniul nostru știu foarte bine ce afirm și susțin.
Stiti ca una dintre principalele intrebari ale auditorilor era daca au reprezentant legal al angajatilor ? O alta intrebare facea referire la faptul ca daca patronatul impiedica prin orice mijloace orice forma de organizare a salariatilor. Din cunostintele mele, in niciunul din aceste audituri vreunul dintre salariatii mei nu am auzit sa declare ceva negativ cu privire la aceste intrebari.
Da, domnilor, am respectat aceaste regula impusa de partenerii economici ai firmei, precum si de catre legislatia romaneasca. Am avut acest reprezentat la salariatilor chiar si la punctul de lucru deschis la Covasna si care avea ca regula sa imi comunice orice problema direct la orice ora din zi si noapte.
Absolut toti angajatii mei cu care am lucrat ani de-a randul stiu ca eu eram acolo in mijlocul lor aproape tot timpul, ceream sa fiu informat cu privire cu absolut orice problema iar clientii mei stiau ca de multe ori supravegheam personal livrari , procese tehnologice si control de calitate . Sa nu va inchipuiti ca eu faceam ceva special, nu . .. nu , acesta este modelul de management al fimelor cu actionariat de familie.
Am inceput un proces investitional care avea in vedere largirea gamei de servicii
Astfel, in anul 2018, avand in vedere din nou cerintele clientilor firma TBW a dorit sa intre in randul firmelor capabile sa ofere servicii CMT – FOB . Ca urmare, am inceput un proces investitional care avea in vedere largirea gamei de servicii oferite de firma ,precum si incorporarea unei capacitati de productie de confectie. In acest context, din doua firme-una inchisa si una in proces de inchidere -am creat o capacitate de productie intr-un spatiu de productie pe care l-am organizat conform cerintelor impuse. Trebuie retinut faptul ca am integrat 50 de persoane care beneficiau de ajutor social deja prin restructurarea locurilor de munca. Mentionez ca niciuna dintre firmele autohtone nu atingea niciun unul din stardadele sociale impuse de partenerii economici.
Am investit in conditiile de munca, in tehnologie si am incercat sa cresc nivelul de calificare al angajatilor prin implementarea unor sisteme folosite de partenerii nostri. Rand pe rand, angajatii au refuzat aceste incercari de update tehnologic avand in vedere ca productivitatea lor se afla undeva la 60% si generau si probleme de calitate.
Aceste lucruri au fost cunoscute si certificate de directorul de productie al punctului de lucru care se bucura de sprijinul angajatilor de la Covasna . In toata aceasta perioada am fost vizitat de clienti care au vazut conditiile de munca si dotarile tehnologice ale punctului de lucru.
Cu contracte semnate si cu rezervari de capacitate ( aveam rezervari de capacitate de 76000 buc.(perechi de pantaloni) pana la sfarsitul sezonului- august 2019), am decis intreruperea activitatii pentru a limita penalizarile pentru intarzieri de livrare care puteau atinge nivelul aproximativ de 2.000.000 euro.
In tot aceasta perioada, directorul de productie al punctului de lucru, reprezentantul angajatilor, angajatii au fost atentionati cu privire la intreruperea activitatii daca nu vom livra cantitatile contractate. Angajatii de la Covasna au stiut in orice moment care este situatia – aveau pe stoc materiale si accesorii pentru 10.000 de produse si au fost informati cu privire la deznodamantul fabricii. Am pus la dispoziție un departament de Resurse Umane ,care in toată aceasta perioada a oferit suport real angajaților.
Acest angajat, “Marina”, nu exista in realitate, este un angajat fictiv
In analiza articolului publicat și distribuit trebuie plecat de la doua observații simple: se vorbește de condițiile inumane ale firmei pe baza mărturiei unui angajat. De ce in momentul in care am fost contactat telefonic pentru a fi chestionat niciun moment nu mi s-a cerut sa permit accesul in spațiile de producție pentru a confirma cele spuse de angajat? Pentru ca oricine știa , parteneri comerciali , autorități romane, angajați, ca o simpla privire ar fi demontat orice acuzație a acestui articol. Mai mult, acest angajat, Marina, nu exista in realitate, este un angajat fictiv tocmai in ideea ca in cazul unui proces intentat de mine as fi putut ușor sa îl acuz cu dovezi de mărturie mincinoasa și cu siguranța era pasibil de plata unor despăgubiri
Se face referire la o „doamna Marina” care se scoala cu noaptea in cap sa vina sa munceasca in conditiile inumane asigurate de firma noastra, care afirma ca eu am interzis accesul la toaleta. Lucru total neadevarat Angajatii care au lucrat cu mine stiu ca niciodata nu am avut probleme cu timpul de munca , care pentru mine nu era un factor determinant, ci cu productivitatea si calitatea productiei .
O alta afirmatie care este total neadevarata este ca banii pe care angajatii nostri ii castigau erau sub nivelul minim garantat. Lucru total neadevarat.Pe parcursul a 11 ani de activitate am fost controlat de Inspectoratul Teritorial de Munca cu privire la respectarea relatiilor de munca si la conditiile de plata.
Articolul Al Jazeera, in ceea ce ne privește, este un demers jurnalistic tendentios, lipsit de profesionalism care nu prezintă niciun fel de dovada care sa vina in sprijinul oricărei afirmații făcută in articol. Având in vedere ca brandurile europene se retrag din zona de producție din zona asiatica se naște întrebarea care este scopul acestui articol?!
In încheiere vreau sa mulțumesc tuturor celor care mi-au oferit suport in aceasta perioada grea.
Gigi Marius Anghel, Textile Blue Wash
Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.