Asociația Cultural-Sportivă Izvorul din Săcele îi invită pe doritori la, deja tradiționalul eveniment, “Balul Plăcintelor”, pe 22 februarie, începând cu orele 19.00.
“Balul Plăcintelor” reprezintă întâlnirea mocanilor săceleni, care se ţine anual odată cu lăsata secului, anul acesta gazda evenimentului fiind restaurantul Viena din Brașov.
Lăsatul Secului reprezintă o sărbătoare care marchează ultima zi când se mai poate mânca de dulce, înainte de a începe unul dintre cele patru mari posturi rânduite de Biserica Ortodoxă.
În cele ce urmează dorim să vă prezentăm o reţetă a faimoaselor PLĂCINTE MOCĂNEŞTI, care işi au rădăcina în oraşul nostru natal.
Încercaţi să păstraţi o mică parte din tradiţia neamului învăţând să preparaţi aceste plăcinte, care pe cât arată de banal, pe atât sunt de gustoase.
Ingrediente pentru 4 plăcinte:
Aluat:
500 gr. făină pentru aluat
200 gr. făină pentru prelucrat
1 pahar de apă călduţă
1 ou
½ linguriţă de sare
100 gr.unt sau untură
½ litru de ulei pentru copt plăcintele
Umplutura:
400 gr. brânză de burduf
2 ouă
Mod de preparare:
1. Se face un aluat din făină, apă, ou şi sare. ( la consistenţa trebuie să fie ca cel pentru tăieţeii de casă )
2. Se împrăştie bine făină pe planşeta de lucru, se răstoarnă aluatul, se mai frământă puţin şi apoi se împarte în 8 părţi egale.
3. Din fiecare parte se face cu sucitorul câte o foaie rotundă cam de cca 20 – 22 cm şi groasă de 3 – 4 mm.
4. Se pune untul sau untura la topit într-o crăticioară şi apoi se unge fiecare din cele 8 foi mici.
5. Când s-a închegat puţin untul pe foi, se rulează fiecare foaie în parte şi se strânge într-un melcişor.
6. Melcişorii se întind din nou foi, formându-se 4 perechi de foi mici (cîte 2 melcişori)
7. Brânza de burduf se sfărâmă bine şi se amestecă cu cele 2 ouă. Dacă se doreşte, se poate pune şi puţin mărar verde tocat.
8. Brânza se împarte în 4 părţi şi se întinde pe 4 din cele 8 foi.
9. Celelalte 4 foi rămase se pun deasupra celor cu brânză, şi se rulează de jur împrejurul fiecărei plăcinte, răsucind şi întorcând cele 2 margini.
10. Se înţeapă fiecare plăcintă cu furculiţa şi se pun una câte una la prăjit într-o tigaie foarte adâncă şi cu mult ulei, astfel încât plăcinta se fie acoperită de ulei.
După ce s-a rumenit pe o parte, cu ajutorul unei palete, se întoarce plăcinta pe partea cealaltă.
Se servesc calde cu smântână sau cu iaurt. Poftă bună!
Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.