Premierea filmului ,,Povestea porților mocănești” va avea loc miercuri, pe 30 septembrie 2020, începând cu ora 12:00 si il are in prim plan pe mesterul local Stefan Lupu, Fane, asa cum il cunosc prietenii si vecinii.
Poarta mocănească, un valoros element arhitectural, se distinge prin existenţa celor două acoperişuri, cel de deasupra fiind mai mic decât cel de dedesubt, porțiunea dintre ele numindu-se păsărar.
Ancadramentul este din stejar, iar poarta propriu-zisă din brad. O altă particularitate este inserţia celor două scânduri ce compun în acest fel o arcadă.
“Șirul porților mocănești” era titlul une vechi ilustrații ce înfățișa casele de pe actualul Bulevard George Moroianu, ca având fiecare câte o astfel de poartă.
În prezent, în Săcele, mai sunt doar 23 porți, aflate în diferite stadii.
Ştefan Lupu este cel care a salvat de la distrugere un număr de peste 10 porţi mocăneşti şi singurul care lucrează altele noi în atelierul său de pe strada Mocanilor.
Prima poartă pe care Fane a recondiţionat-o a fost în 1995, fiind de altfel, şi cea mai veche.
Aceasta a aparţinut familiei Gologan şi are o vechime de peste 180 ani.
©Serviciul Cultură Tradiţională Braşov
RYU FITNESS aniversează un an de activitate cu un concurs de atârnat la bară
Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.