Asociația Municipiilor din România (AMR), care reunește primarii marilor orașe, a adoptat luni în unanimitate o rezoluție prin care cer guvernului și partidelor o lege care să încurajeze unificarea voluntară a comunelor limitrofe cu municipiile reședință de județ, potrivit unui comunicat de presă.
Un punct de tangență al Brașovului este cu municipiul Săcele. Și aici putem spune că cele două localități sunt „lipite”: Bunlocul, limita Săcele de la DN1A către Brașov sau cartierul Florilor de pe drumul Brașov – Tărlungeni, care este tot pe teritoriul Săcelelui ar îndreptăți o decizie de unificare adminsitrativă, scrie newsbv.ro
Dar, greu de crezut că se va face voluntar, având în vedere orgoliile, dar și interesele politicianiste. Aici ar mai trebui punctat faptul că teremul de la rampa ecologică este pe teritoriul Săcelelui, dar și necesitatea construirii unei noi centuri a municipiului Săcele, pentru că actuala începe să devină interioară localității, construindu-se mult și de cealaltă parte a drumului, continua sursa citata.
Cum ar putea fi încurajată această unificare voluntară? Prin facilități oferite acestor comune, precum transformarea automată a primarului de comună în viceprimarul municipiului după comasare. De asemenea, funcționarea consiliului local al comunei absorbite până la finalul ciclului electoral, potrivit lui Emil Boc.
„Pentru perioada până în 2024, dacă se realizează uniforma administrativă voluntară între municipiul Buzău și o comună limitrofă, primarul acelei comune devine de drept viceprimar până în 2024. Cele două consilii vor funcționa până în 2024, după care după 2024 sunt noi alegeri și se intră în tipar normal. Cu o mențiune: pentru 4 ani de zile, pentru taxe și impozite locale, să se poată găsi soluția în 2024. După 2024 sunt alte mecanisme pe care le propunem parlamentului”, a explicat Boc la finalul discuțiilor.
sursa newbv.ro
Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.