Primăria Municipiului Săcele ofera informatii noi legate de Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 81/2021 privind aprobarea metodelor de intervenție imediată pentru prevenirea și combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor și bunurilor acestora, în intravilanul localităților.
Pentru o informare corectă și obiectivă a săcelenilor transmitem mai jos acest punct de vedere al autoritatilor sacelene:
”Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 81/2021 privind aprobarea metodelor de intervenție imediată pentru prevenirea și combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor și bunurilor acestora, în intravilanul localităților, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative a fost publicat în Monitorul Oficial al României nr. 732 din 26 iulie 2021, iar Ordinul nr. 1415 pentru aprobarea tarifelor standard privind intervenția imediată asupra exemplarelor de urs care acționează în intravilanul localităților, precum și a cuantumului și a modalității de acordare a costurilor de întreținere a puilor de urs relocați a fost dat în data de 11 august 2021, fiind publicat în Monitorul Oficial al României nr. 783 din 13 august 2021, fiind date astfel premisele unui cadru legislativ în vederea intervenției pentru combaterea atacurilor de urs brun;
În data de 19 august 2021 a fost emisă dispoziția nr. 810 prin care viceprimarului municipiului Săcele i s-au delegat atribuțiile de conducător al echipei de intervenție în vederea aplicării prevederilor OUG nr. 81/2021, și în data de 2 noiembrie 2021 a fost emisă dispoziția nr. 1103 prin care s-a constituit o comisie de lucru la nivelul Primăriei Municipiului Săcele cu privire la punerea în aplicare a Ordonanței sus-menționate;
În perioada august – noiembrie 2021 au fost inițiate demersuri în vederea identificării unui medic veterinar pentru a face parte din echipa de intervenție așa cum este ea definită în Odonanță, s-au purtat discuții cu resprezentanții celor trei fonduri de vânătoare de pe raza municipiului Săcele pentru a stabili și a clarifica rolul lor în cadrul echipei de intervenție, și în cursul lunii octombrie s-au făcut alocările financiare în urma unei rectificări bugetare pentru a exista disponibilitate financiară în vederea acoperirii costurilor aferente intervențiilor;
Au fost discuții inclusiv cu inițiatorii Ordonanței de Urgență pentru a clarifica unele aspect neclare în Ordonanță;
- la ora actuală este în derulare încheierea contractelor de prestări servicii cu toți actorii implicați în punerea în aplicare a Ordonanței nr. 81, estimările noastre fiind că pe parcursul lunii noiembrie se vor putea realiza intervenții în conformitate cu prevederile Ordonanței de Urgență.
Referitor la informațiile apărute în articol nu putem trece cu vederea faptul că autorul acestuia nu cunoaște legislația aplicabilă în domeniu, repectiv OUG 81/2021, cu privire la atribuțiile părților implicate în punerea în aplicare a Ordonanței, nici greutățile cu care se confruntă localitățile din județul Brașov în vederea identificării unui medic veterinar care e dispus să încheie contract de prestări servicii cu localitățile, nefiind o obligativitate a unui medic veterinar în acest sens, drept urmare nicio Echipă de Intervenție nu poate funcționa fără existența unui medic veterinar, aspect semnalat și către reprezentanții Prefecturii județului Brașov.
Ceea ce se spune în articol și în textul Ordonanței cu privire la solicitarea sprijinului din partea personalului tehnic specializat al Gărzii Forestiere se referă la situația în care nu există un gestionar al fondului de vânătoare de unde provine sau unde va fi relocat după caz animalul sălbatic care este identificat în intravilanul localităților și care atacă persoanele și bunurile acestora.
Menționăm la final că bunăstarea și integritatea săcelenilor, a bunurilor acestora este și va fi o prioritate maximă a administrației săcelene, și nimeni nu așteaptă pentru a trece problema de la sine, dar în ceea ce privește intervențiile specializate pe baza OUG 81 acestea se vor face cu respectarea întocmai a prevederilor legislative, și ca un ultim aspect de menționat considerăm că rezolvarea problemei prin aplicarea prezentei ordonanțe nu va fi una eficientă dacă problema nu se va trata la sursă, și nu se vor identifica soluții pentru ținerea sub control a populației de urși”
conform comunicat Primaria Municipiului Săcele
Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.