Aproximativ 53% din săcelenii cu drept de vot s-au prezentat la urne pentru a-şi susţine favoritul în turul I al alegerilor prezidenţiale sau în cifre exacte 14.244 din 26.918 votanţi. Câştigătorul primul tur a fost Klaus Iohannis, candidatul Alianţei Creştin Liberale formată din PNL şi PDL, acesta reuşind să obţină 32,56% (4452 voturi). Iohannis a fost urmat îndeaproape de preşedintele PSD, Victor Ponta cu 31,01% (4241 voturi), pe locul 3 fiind Kelemen Hunor de la UDMR cu 10,24% din sufragii.
Dar dincolo de aceste cifre, cum arată electoral oraşul Săcele? Cum se votează pe zone? Există diferenţe între Baciu, Turcheş şi cartierul Electroprecizia, de exemplu? Noi credem că da şi aducem şi argumente.
Mai întâi să divizăm orasul pe unităţi teritoriale foarte cunoscute săcelenilor: Baciu, Turcheş, Cernatu şi Satulung pe de-o parte (cele 4 sate istorice) zone de case cu locuitori atât români, cât şi maghiari. Pe de altă parte avem zonele de blocuri Cartierele Movilei, Ştefan Cel Mare şi Electroprecizia şi în final, zona Gârcini, acest Vest Salbatic al Săcelelui!
Satele istorice, câştigate de Iohannis!
Deşi clasat pe locul 2, Victor Ponta de la PSD a câştigat în 10 secţii de votare, Klaus Iohannis fiind învingător în restul de 9 secţii. Cu toate acestea, Iohannis a obţinut per ansamblu mai multe voturi în secţiile unde a fost pe locul 2, reuşind în final să-şi adjudece locul I în Săcele. Excepţiile de la regulă au fost cele 2 secţii din Gârcini, dar mai tarziu vom intra în detalii şi acolo.
În zona Baciu, cei doi şi-au împărţit secţiile, Iohannis câştigând una, iar Ponta pe cea de-a doua, cu precizarea că secţia de votare unde candidatul PSD a ieşit câştigător este cea care cuprinde şi votanţii din aşa numita “Ţigănie mică” de sus.
Turcheş şi Cernatu sunt zonele unde Iohannis l-a zdrobit pe Ponta, câştigand toate cele 4 secţii de votare la scoruri mari. Acestor voturi ar urma să li se alăture în turul II şi cea mai mare parte a locuitorilor de etnie maghiară din Săcele, puternic reprezentată aici. Din discuţiile neoficiale, maghiarii îl preferă pe Iohannis la Săcele, lucru dovedit şi de scorul de la turul I în aceste secţii. Ponta se revanşează în Cartierul Ştefan cel Mare cu o victorie la limită în ambele secţii de votare, iar Iohannis îşi adjudecă Satulung, din nou zdrobitor, la fel ca în Turcheş şi Cernatu.
Electroprecizia, fief al PSD?
Surpriza vine din zona Electroprecizia, acolo unde în 2004 câştiga la scor PNL-ul condus atunci de Vasile Laţa şi acolo unde în 2008 câştiga PDL-ul aflat pe val la aceea vreme. În turul I de la prezidenţiale, victoria a aparţinut aici celor de la PSD, Victor Ponta câştigă 4 secţii de votare din 6, obţinând în acestea 38,63% din sufragii faţă de cele 27,97% ale lui Iohannis. Iată cum în ultimii 10 ani, locuitorii din Electroprecizia au votat pe rand atât cu PNL, cât şi cu PDL sau PSD. Cel mai mare cartier din Săcele rămâne deci o zonă volatila electoral, acolo unde azi câştigi, dar mâine poţi să pierzi!
“Mândri că suntem români”, dar mai ales în Gârcini!
Şocul analizei vine din Gârcini, acolo unde Victor Ponta şi PSD-ul au reuşit să rupă gura târgului cu peste 60% din sufragii. În 3 secţii de votare din zonă, Ponta a obţinut în jur de 900 de voturi din totalul de 4241, adica 20% din totalul obţinut provenind din Gârcini. Locuitorii din zonă parcă nici nu au avut ochi pentru alţi candidaţi, de exemplu pentru Călin Popescu Tăriceanu care a obţinut 1 vot într-o secţie şi 5 voturi în altă secţie, în condiţiile în care a obţinut constant între 40 şi 60 de voturi în celelalte zone ale oraşului. Bizar este şi comportamentul electoral al celor din Gârcini, aceştia efectiv înghesuindu-se la vot dupa ce s-a înserat, preferând întunericul.
Dacă am rautacioşi, am spune că aşa sunt ei obişnuiţi să acţioneze: pe întuneric. Dar nu suntem rautăcioşi, noi analizăm cifre, iar dovada afirmaţiilor de mai sus este prezenţa la vot pe ore în secţiile respective. Până la ora 13:00 votaseră cam 100 de persoane în fiecare secţie din zonă, la ora 16:00 cam 250-300 … după orele 17:00 numărul de votanţi dublându-se. În acest fel, candidatul PSD a profitat de numărul mare de votanţi, Victor Ponta ajungând la performanţele prezentate mai sus, el fiind cel mai votat candidat în Gârcini!
Concluzii: un oraş eterogen, surprinzător şi volatil electoral.
Mixul electoral numit Săcele şi-a dovedit existenţa şi în turul I al alegerilor prezidenţiale: zona caselor voteaza într-un fel, cartierele în alt fel, iar cei din Gârcini o fac noaptea. Dar scorul strâns din turul I dintre Iohannis şi Ponta nu se va pastră şi în turul II. Câştigătorul turului I, Klaus Iohannis are de partea sa câteva atuuri pe care noi estimăm că şi le va transforma în procente suplimentare faţă de Victor Ponta.
Dar pe 16 noiembrie noi votăm preşedintele şi nu primarul, de aceea important este cine câştigă România şi nu doar oraşul Săcele!
Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.
Deci per total Garciniul a dat circa 900 de voturi. Dar vedem ca in fiecare sectie au votat cate 100 pana la ora 13, cam cate 300 la ora 16… si dupa ora 17 se dubleaza. Conform scriselor, ca asa incepe cu "la ora 13:00 votaseră cam 100 de persoane în fiecare secţie din zonă," cate 300 de sectie la ora 17 face : 3 sectii x 300 de voturi la ora 17 = 900 voturi. Si deci dublat ar insemna ca dupa ora 17 au fost inca 900 de voturi ? ? Ceva nu e bine aici.
Este vorba de cele 2 sectii de la scoala 5 din garcini, acolo s-a dublat numarul de votanti dupa orele 17:00.