Colegiul de Onoare al Brasovului-Aleea cu Stele Judetul Braşov anunta pe pagina de Facebook ca diploma de la Ministerul Culturii acordată d-lui Ștefan Lupu – TEZAUR UMAN VIU a ajuns la Brasov.
Fane, așa cum îl știu săcelenii, brașovenii și apropiații, este printre altele sculptor în lemn, colecționar, mare iubitor de folclor, instructor de dansuri, fondator și coordonator al Ansamblului Folcloric ”Zestrea Săceleană”
Acesta a primit in 2021 titlul de „TEZAUR UMAN VIU” – Sculptor tradiţional în lemn
„Poarta a fost din vechime pe meleagurile noastre, esenţială pentru intimitatea, siguranţa şi spiritul de proprietate al românului. Firi sensibile şi austere, mocanii săceleni au dat un alt sens porţii. Poarta mocănească este primul element care te întâmpină la intrarea în microuniversul familial. Prin simplitatea şi totodată frumuseţea ei, poarta mocănească era o invitaţie şi un bine ai venit pentru omul bun, dar şi o oprelişte categorică pentru cei neaveniţi.”, spunea Ștefan Lupu
Ștefan Lupu s-a născut la Araci, comuna Vâlcele, județul Covasna, într-o familie de oameni gospodari cu 12 copii.
Încă din copilărie este crescut în cultul muncii și al prețuirii valorilor morale – omenia, cinstea, hărnicia, respectul pentru comunitatea din care face parte devenind lege pentru tot timpul vieții, așa încât a ajuns acum la 68 de ani, să fie respectat și prețuit de toată lumea.
Din adolescență se stabilește la Săcele, județul Brașov unde își face un rost în viață, o meserie, dar totodată își pune în valoare calitățile sale artistice, mai întâi ca instructor al unei brigăzi artistice, apoi ca remarcabil dansator în Ansamblul Folcloric din Săcele.
Să ne trăiești, Fane Lupu!
Patrimoniul istoric în pericol: Domnule primar Popa Virgil, salvăm și noi o poartă mocănească?
Restaurantul Old Europe din Electroprecizia organizează un eveniment deosebit de 8 martie
Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.