- Agenția Națională pentru Integrare l-a declarat incompatibil pe unul dintre șefii Poliției Locale din Săcele.
- Acesta și-a dat un apartament ANL în timp ce era și membru al Comisiei de atribuire
- Abuz în serviciu? În loc să-l destituie cum cere legea, primarul Popa Virgil îl ține aproape și ignora decizia Instanței.
Un material Argumentul.ro:
https://argumentul.ro/single.php?id=1335
După cum am arătat și în alte materiale, pe lângă fapte (de corupție) cu care o parte dintre angajații primariilor din România se pot „lăuda”, una dintre cele mai des întâlnite, sunt și situaţiile de incompatibilitate sau conflict de interese.
Din nefericire nici Primaria din Săcele nu duce lipsă de astfel de cazuri, iar în continuare vă vom prezenta situația a domnului DINIȚĂ ARDELEANU CONSTANTIN.
Fost PNL-ist, personajul nostru de astăzi este șef adjunct al Poliției Locale Săcele și din câte se pare „s-a așezat lângă cine i-a fost mai bine”. Cu alte cuvinte este un individ care îi acordă o atenție sporită primarului PSD, POPA VIRGIL, probabil drept răsplată că nu a fost concediat pentru ceeace urmează să prezentam în prezentul articol.
Conform Deciziei Agentiei Nationale de Integritate din data de 10 aprilie 2017, domnul Diniță se face vinovat de „CONFLICT DE INTERESE ADMINISTRATIV în exercitarea calității de funcționar public, a participat, în calitate de secretar al Comisiei de evaluare a ofertelor pentru închirierea, concesionarea sau vânzarea publică desfăşurată în conformitate cu prevederile legale, a unor imobile aflate în proprietatea privată sau publică a municipiului Săcele, județul Brasov, la adjudecarea închirierii prin licitație a imobilului situat în municipiul Sacele, concretizat prin închirierea drepturilor locative pentru sine și familia sa.
Astfel, persoana evaluată a luat cunoștință (în cursul și ca urmare a indeplinirii atributiilor de serviciu) despre valoarea și calitatea bunului care urma să fie închiriat şi totodatà a participat, în exercitarea atributiilor de serviciu, la închirierea imobilului.
Persoana evaluată a încălcat dispoziţiile art. 70 şi 79, alin 1, lit. a şi lit. c şi alin. 2 din Legea nr. 161/2003, dispozitiile art. 19, alin. 1, lit. a, b, c, alin 2 și alin. 3 din Legea nr. 7/2004, coroborate cu dispozițile art. 48 şi art. 49 din OUG nr. 54/2006 şi art. 68 şi art. 69, lit. c şi lit. d din OUG nr. 34/2006.”
Ca atare domnul DINIȚĂ a pierdut procesul din dosarul nr. 2362/62/2017 ce s-a judecat la Curtea de Apel Brașov împotriva Agenției Naționale de Integritate, drept pentru care în data 01.02.2018 a formulat recurs la ÎCCJ.
Din păcate pentru domnia sa, în 24 septembrie 2020, a pierdut și recursul. Detalii soluție: „Respinge recursul declarat de Diniță Ardeleanu Constantin împotriva sentinței nr. 190/ F/2017 din 29 noiembrie 2017 pronunțată de Curtea de Apel Brașov. Secția contencios administrativ și fiscal, ca nefondat. DEFINITIVĂ.”
Doar că:
Atunci când ești politician „versat” și cu experiență, așa cum este domnul primar Virgil Popa (cel care este răspunzător de aplicarea legii în aceasta situație), nu ții cont de o Sentința Definitivă a Înaltei Curți de Casație și Justiție a României și nu îi demiți subalternii credincioși. Ba mai mult, mai și semnezi „ca primarul” tot felul de „bazaconii” pe care ți le bagă sub nas ingenioșii din dotare cu care te-a înzestrat Primaria.
În baza Legii 544/2001, o terță persoană care a preferat să nu-și dezvăluie identitatea, formulează o adresa către Primaria Săcele prin care solicită informații referitoare la respectarea legii în „cazul Diniță”, mai exact întrba „Dacă domnul Diniță Ardeleanu Constantin a fost destituit din funcția publică, in conformitate cu prevederile art. 520. lit. b și în condițiile art.493 din Codul Administrativ, urmare a hotărârii nr.4653 din 24.09.2020 a Înaltei Curți de Casatie si Justiție prin care a fost respins recursul formulat de domnul Diniță Ardeleanu Constantin ca nefondat, soluția fiind definitivă.”
Și iată ce răspunde primarul a cărui semnătură se regăsește pe „docomententul” cu pricina, alături de cea a consilierului juridic care probabil a trecut prin facultatea de drept la fel cum a trecut și Coliban prin cea de inginerie:
„– hotărârea nr. 4653/24.09.2020 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, menționată de catre dvs. în petitic nu prevede obligatia destituirii de functie a functionarului public. Sub acest aspect Agentia Nationala a Functionarilor Publici, față de data rămânerii definitive a raportului de evaluare intocmit de catre Agentia Nationala de Integritate a apreciat că nu se impune aplicarea sancțiunii destituirii din functia publică raportat la prevederile art . 492 alin. 2, lit m, alin 4 lit d și art . 623 alin. 1 din OUG 57/2019 precum și dispozitiile art. 25 alin 3 și 4 din Legea nr. 176/2010.”
Nemai amintind faptul că legislația română prevede: „Persoana față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetárii de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la incetarea mandatului.”
și nici că:
în conformitate cu art . 492 alin. 2, lit m, coroborat cu alin 4 lit. d, din Codul Administrativ: „Încălcarea prevederilor referitoare la conflicte de interese [atrage după sine] destituirea din funcția publică”,
stăm si ne întrebăm ce rost își mai au în România, instituții ca Agenția Națională de Integritate sau Înalta Curte de Casație și Justiție, totodată solicitând public domnului Ministru al Justiției desființarea acestor instituții.
În încheiere menționăm faptul că solicităm prezenta pentru ca domnul primar Virgil Popa și clica dumnealui să poată să-și vadă liniștiți de treabă.
sursa text si foto Argumentul.ro
Cu aprobarea cui? (Video) În drum spre masivul Piatra Mare, turiștii sunt întâmpinați cu manele la Săcele – Saceleanul
Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.