- Municipiul Săcele are în zona CET 2 terenuri pe care primarul Popa Virgil tot vrea să le vândă
- Dacă în 2018 terenurile erau evaluate la 1,14 euro/mp, acum ele au ajuns la 16 euro/mp (de 14 ori mai mult)
- Singurii care s-au opus vânzării au fost consilierii liberali
- În loc de vânzare aceștia propun construirea unui parc fotovoltaic, pentru producția proprie de energie electrică.
Despre cele 2 terenuri ce însumeaza 4,08 HA din zona CET, ce se află în posesia municipiului Săcele am mai discutat aici. Sunt poate ultimele bucăți de teren grupate ale comunității noastre.
Primarul Popa Virgil a încercat să le vândă în luna ianuarie 2018, când, prin propunerea de hotărâre a consiliului de pe ordinea de zi, semnată și asumata de primar, acesta le cerea consilierilor săceleni să-și însușească o evaluare imobiliara și să accepte ca terenurile să fie vândute la licitaţie publică la un preţ minim stabilit de evaluator şi anume 1,14 euro/mp, echivalent a 5,22 lei/mp.
Spuneam atunci că exista o subevaluare a acestor terenuri și avertizat că punctul de pe ordinea de zi urma să cadă la vot, primarul Virgil Popa l-a retras fără să ofere și o explicație publică.
Primarul nu a reușit să înstrăineze terenurile atunci și a încearcat din nou în 2022.
De data aceasta a venit cu o evaluare imobiliară de aproximativ 16 euro/mp, deci de aproape 14 ori mai mare (în doar 4 ani de zile).
Am avut dreptate că terenul era subevaluat și mă bucur că el a rămas în patrimoniul comunității săcelene.
De fapt, am convingerea că el valoareză pentru săceleni chiar mai mult.
Cât această înstrăinare va depinde de voturile colegilor mei din PNL, acest lucru NU se va întâmpla pentru că filosofia mea și a consilierilor liberali este că patrimoniul local nu se vinde.
Ce putem face constructiv: În loc de vânzare, propun o investiție!
Pe cele 4,08 HA, comunitatea de la Săcele poate dezvolta, chiar și cu fonduri nerambursabile un parc fotovoltaic care să producă o cantitate însemnată de energie electrică.
În acest mod ne vom putea amortiza o parte din consumul propriu cu iluminatul public, dar și cel al instituțiilor publice, inclusiv școlile din municipiu.
Atragem bani din exterior, ne diminuăm factura la utilități și rămânem și cu terenurile, o varianta infinit mai bună decât cea a vânzării definitive a acestor bucăți însemnate de patrimoniu.
Alții merg pe această variantă!
Brașovul, de exemplu, caută cea mai bună variantă prin care să își asigure finanțarea construirii unui parc fotovoltaic în zona Stupini spre Bod. Planul lor este ca aproape 90% din energia electrică necesară pentru clădirile publice, școli, piețe și iluminatul public.
Soluții există, dar trebuie înțelepciunea alegerilor corecte, de viitor, nu a celor de moment, ce pot fi regretate mai târziu.
Ciprian Sterpu, consilier județean PNL Săcele
Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.