Vicepreședintele Consiliului Județean Brașov, Ciprian Sterpu, a anunțat, în emisiunea „Culisele Zilei cu Sebastian Dan”, că, pentru patru dintre cele cinci spitale pe care le administrează, s-a obținut finanțare pentru proiecte pentru tehnologizare și pentru partea de modernizare IT și de rețelistică, inclusiv softuri speciale medicale.
„Am obținut finanțare direct la Ministerul Sănătății. În acest moment, 4 din cele 5 spitale au reușit să obțină punctaje care să le permită să acceseze sumele respective. Este vorba de până într-un milion de euro, pentru fiecare unitate. Deci, circa 4 milioane de euro. Din păcate, nu am reușit la Spitalul Neuro pentru că unul dintre criteriile importante de punctaj era numărul de pacienți care a intrat în unitate respectivă și, ca medie, alte spitale din România au avut un număr de pacienți mult mai mare.
S.D: – De ce este important acest proiect?
C.S.: Pentru că suferim din punct de vedere al transmiterii informațiilor în timp real între unități. Știți foarte bine că tehnologizarea pe partea de servicii medicale și pe partea de istoric medical nu este una foarte dezvoltată.
S.D. – Să nu uităm că, recent, a avut loc un atac cibernetic și, până la urmă, spitalele au avut probleme…
C.S.: Așa este, așa este. Pe de altă parte, și modul în care transmitem informația medicală este unul destul de delicat, apropo de atacul cibernetic de care vorbeați mai devreme. Pentru că dacă există o informație cu adevărat prețioasă și sensibilă, și mă refer la acel GDPR de care toată lumea știe. Este vorba despre istoricul medical al fiecărei persoane, care ține de intimitatea pacientului. Și este bine ca aceste informații să fie bine păstrate în format electronic, bine protejate, dar ușor accesibile. Pentru că atunci când ai o urgență nu poți să stai după dosarul medical. Să mergi la medicul de familie, du-te la ultimul spital la care ai fost internat, adu-mi copii etc. Nu, toate trebuie să fie înglobate.Or, aceste proiecte de care vă povesteam fac și această parte de așezare a softurilor medicale pe care fiecare unitate medicală în partea le folosește, astfel încât să fie compatibile, iar informația să fie ușor de transmis între ele. De asemenea, nu doar spitalele din subordinea Consiliului Județean au reușit acest lucru, sunt și spitale din județ, spitale zonale și locale care au reușit acest lucru și mă bucură acest fapt pentru că, vă spuneam, unul dintre scopurile acestor proiecte este uniformizarea informației și a softurilor medicale încât dosarele și tot ce înseamnă circuitul electronic să fie unul foarte facil.
S.D.: Nu o să vă întreb de spitalul regional, pentru că e o nebuloasă totală. Suntem la final de mandat, știu că exista un parteneriat unde vrea și Consiliul Județean să intre pentru realizarea acestui spital. Părerea mea este că politicienii au intrat în linia dreaptă electorală și o să auzim doar despre spitalul regional ca și subiect electoral.
C.S.: Da, dar aș dori să mai menționez un aspect, pentru că, deși suntem pe final de mandat administrativ, la nivel de județ, proiectele mari, proiectele importante, merg înainte. Iar unul dintre proiectele mari pe care încercăm în acest moment să-l ducem înainte, este nevoia de a asigura pe viitor și un spital nou de neurologie și psihiatrie. Ori, așa cum probabil bine știți, noi am preluat unitatea medicală de la Sâmpetru și, pe terenul de acolo, ne propunem să avem un astfel de corp nou de spital pentru cel de neurologie și psihiatrie. De altfel, în acest moment, lucrăm la caietul de sarcini pentru Stuiul de Fezabilitate care va avea două soluții. Una, o soluție tehnică pentru terenul pe care îl avem la Sânpetru, dar și una pentru terenul pe care îl avem la Stejăriș. Pentru că am preluat și la Stejăriș o suprafață însemnată, care ne-ar putea permite să construim și acolo. Diferența este că la Stejăriș terenul este oarecum în pantă și investiția, probabil, va fi mult mai costisitoare, mult mai serioasă. Gândiți-vă, chiar și la o casă care se construiește în pantă, avem nevoie de ziduri de susținere, de terasamente speciale, de tasări. Cu atât mai mult un spital. Cred că, totuși, varianta pe care noi o vom aborda va fi cea de la Sânpetru”.
Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.