La plăcinte… înainte!
(reţetă străveche mocănească, preluată din „compendiul gastronomic” al regretatului prof. univ. D. Cazacu)
Dacă tot se intră-n post
Să uităm tot ce a fost
Şi să pregătim plăcinte
Care ne aduc aminte
De-al bunicilor trecut
Şi de cum ei au făcut
„Prăjitura” cea de soi
Ce la bal e-n mare toi.
Cum? Nu aţi ghicit „desertul”?
Simplu e ca alfabetul,
E-o plăcintă renumită,
La mocani mult prea-ntâlnită.
E un fel mai mult… local,
E omniprezent la bal,
Pe-ndelete se mănâncă,
Niciodată nu se-aruncă.
N-are multe ingrediente,
Din puţine elemente
Se-nmulţeşte şi tot creşte
Ca viteazul din poveste.
Ouă, lapte, un pic de sare
Bună pentru-orice mâncare
Şi făină cât cuprinde
În aluatul ce se-ntinde.
Să nu fie nici vârtos,
Nici prea moale sau prea gros,
Să se-mpartă în bucăţi
Să iasă destule părţi.
Se frământă, se destinde,
Pe planşetă se întinde,
Sucitorul se porneşte
Stânga-dreapta se roteşte.
Până să fie-mpărţit
Se lasă la odihnit
Ca să nu se prea usuce
Şi se face apoi o cruce.
După ce s-a odihnit
Gata e de pregătit:
Se ia câte o bucată
Şi se taie-n două toată.
Cât se poate de subţire
Foaia-apoi o să se-nşire
Şi stropită cu untură
Sau cu unt, după statură.
Pentru a se unge bine
Din durere să-i aline,
Foaia se dă peste foaie
Dar încet, făr’ să se-ndoaie.
Se rulează pe o parte,
Se întoarce-apoi pe spate
În nailon se-mbracă bine,
Câteva ore se ţine.
Se ia brânza de burduf
Moale ca un fir de puf,
Se sparg ouăle-n castron,
Se-amestecă unison.
Pasta ce a rezultat
Din complexul menţionat
Se aşterne peste foaie
Ca o-mbelşugată ploaie.
Jumătatea ce-a rămas
Se petrece într-un pas
Peste cea de-a-ntâia foaie
Şi apoi frumos se-ndoaie.
Un strop se dă la crescut,
Cuptorul s-a şi făcut,
În untură se prăjeşte
Până ce se rumeneşte.
Iar când capătă sticlirea
Ai simţit şi fericirea,
Căci acum şti ce urmează
Simţurile-ţi şi vibrează!
Cu poftă să le mâncaţi,
Cu vin alb să degustaţi
Uşor sec, c-aşa se cere,
Asta e pura plăcere!
Ingrediente (gramaj)
– pentru aluat – 4 ouă întregi, un praf de sare, 1 kg de lapte, 30 grame de drojdie şi făină cât cuprinde
– pentru umplutură – o jumătate de kilogram de brânză burduf şi două ouă.
Alexandra Banciu
Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.
2 comments
Pingback: Retete in versuri: Cu şi despre mucenicii moldoveneşti! - SaceleanulSaceleanul
Pingback: Dulciuri minoritare in versuri - turta dulce nemteasca şi hajos unguresc - SaceleanulSaceleanul