Dulciuri minoritare in versuri – turtă dulce nemţească şi hájos unguresc
(reţete ale dulciurilor minorităţilor, culese din caietul gastronomic al regretatului profesor “Dimitrie Cazacu” şi puse în versuri de Alexandra Banciu)
În Săcele vieţuiesc
Cei din neamul românesc,
Dar mai au loc şi cei care
Oraşului-i dau savoare.
Ei sunt cei ce ne-au predat,
De la care am preluat
Trucuri culinare noi
Şi reţetele de soi.
Iar ca să îmi daţi dreptate
Să vedeţi ca, da, se poate
Astăzi vă prezint reţete
Dulci, sărate şi cochete.
Una are un iz nemţesc,
Alta-i suflu unguresc,
Ambele pot trece-n top
Şi lasă prin guri potop.
Prima se vrea savurată,
Apoi merge consumată
La un ceai, cafea sau lapte,
Hai să trec direct la fapte!
Se ia kil-ul de făină
Cinci ouă să ne parvină,
Bicarbonatul se stinge
Cu lapte, de nu, se-ncinge.
Puţin unt, cincizeci de grame,
Cuişoare, ţin de foame,
Cardamon sau scorţişoară
Să ne iasă-o turtişoară…!
Ca să fie cea mai dulce,
Concurenţa să se culce,
Se adaugă şi mierea,
Zahărul îi dă puterea!
Pui făină pe planşetă,
Faci un cuib ca o cuşetă,
Iar în mijloc pui din toate
Cele mai sus înşirate.
Mesteci bine, bine totul
Până s-a pătruns cu totul,
Pănă s-au încorporat
Ingredientele-n aluat.
Compoziţia cea dulce
Acum ştie un’ s-apuce:
Când cuptoru-ai încălzit
Coci la focul potrivit.
Nu uita tava să-ungi bine
Şi să faci mici figurine
Ce animă sortimentul
Şi-ndulceşte sentimentul.
Acum turta este gata,
Iară până una alta,
Combinăm dulce-sărat
Şi facem un nou aluat.
Un aluat tip foitaj,
Ne luăm doza de curaj
Şi-ncepem din nou procesul,
Să ne dăm tot interesul!
Ingredientele-s puţine,
Dar din ele mult se-obţine,
Delicios şi fraged este
Ca aluatul din poveste.
Ai nevoie de untură,
Ştiu, deja îţi plouă-n gură,
De făină, două ouă,
Linguri de ulei, tot două,
Nişte sare, doar un vraf
Presari ca pulberea praf,
Iar ca să nu pierzi controlul
Mai adaugi şi alcoolul.
Doar puţin, cam două linguri
Dintre două anotimpuri,
Să ajute ca-n cuptor
Aluatul să aibă spor.
Untura se dă pe-uscat
Prin maşina de tocat,
Cu făina se mixează
Şi în trei se decupează.
Prima parte rezultată
Se aşează de îndată
Peste aluatul preparat
Din tot ce am prezentat.
Totul se împachetează
Iar apoi se şi rulează,
Se repetă-ntreg procesul
La dublu e interesul.
Căci osânza iar se-ntinde
Peste aluatul ce cuprinde
În final trei pătrăţele
Cu un bob de gem în ele.
Se-ndoaie-n diagonală
Cum ai face cu o coală,
Se trimit apoi la copt.
Gata. Asta a fost tot!
Ingrediente (gramaj) pentru turta dulce nemţească:
– 1 kg de făină
– 5 ouă întregi
– 1 vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu şi unul de amoniu
– 50 gr unt
– 8 linguri de miere
– 500 gr zahăr
Ingrediente (gramaj) pentru hájos-ul unguresc:
– 1 kg făină
– 600 – 650 gr untură trecută prin maşina de carne
– 2 ouă întregi
– 2 linguri ulei
2 linguri alcool
– 1 vârf de cuţit de sare
Descoperă cum se prepară şi celebrele plăcinte mocăneşti!
Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.
One comment
Pingback: Ardei umpluti cu… versuri si legume - SaceleanulSaceleanul