După mulți ani de absență din peisajul vieții cultural – artistice a orașului Săcele, Ansamblul de Dansuri Populare al Asociației Cultural – Artistice Astra din Săcele a revenit în forță pe scena Sântiliei 2015, ridicând spectatorii în picioare !
Cu o componență nouă, din ansamblu fac parte deocamdată dintre foștii membri din generația veche doar Adi Moraru și Neluțu Simulea, din generația mai recentă Szen Remus , Mihai Moraru, Iulia Moraru, Teodora Tagarici, Andrei Frățilă la care s-au alăturat cu mic cu mare Daniela și Gabriel Cimpoaie, Ioana Cimpoaie, Răzvan Măldăruș, Andreea Boca, Emanuel Tăbăraș, Ștefan Moraru, Andreea Boriceanu, Iulia Lupșa,Roxana Barbu, părintele Șerban Raul cu Raluca Șerban, Gabriela Ivan, Mihaela Crăcană, Alina Iordache, Simona Ciuptureanu, Alexandru Lupșa .
Membri ansamblului au vârste diferite și preocupări în domenii foarte diferite, o parte fiind încă elevi, alții studenți, angajați sau având propriile afaceri. Cu toate acestea ansamblul se întâlnește pentru repetiții de două ori pe săptămână cu conștiinciozitate, domnul Debu Gheorghe în calitate de coregraf impunând reguli destul de stricte în ceea ce privește punctualitatea,frecvența, disciplina și rigoarea execuției mișcărilor.
Iarna trecută ansamblul a repetat prin bunăvoința doamnei Iulia Dumitrescu în spațiul oferit la mansarda imobilului firmei dânsei, iar din primăvară pe scena sălii de spectacol a Liceului Victor Jinga.
Peste tot unde s-au dus să ceară sprijin pentru a reînvia tradiția dansului popular in Săcele au fost primiți cu drag și oamenii i-au ajutat cum au putut. Au primit de la Orizonturi Săcelene bani să cumpere materiale cu care Mihaela Crăcană a confecționat primul rând de costume pentru membri ansamblului – anume costume din zona Ardealului, sobre , cu alb cu negru, ca să se poată încadra în buget și să corespundă dansurilor pe care le-au pregătit.
Prima participare la un concurs de profil a fost la începutul lunii mai la Zau de Câmpie unde la Festivalul- Concurs Joc și cântec în Ardeal au ocupat locul al III-lea, apoi la începutul lunii iunie la Festivalul -Concurs Vatra Satului din Teliu unde au obșinut premiul special al juriului și au fost elogiați în mod special de maestrul coregraf Marin Barbu. Între timp , în formație restrânsă ansamblul a participat și la evenimente particulare , fiind invitați la nunți, la Ziua Bunului Vecin, să aducă evenimentelor un strop de culoare și frumos.
Planurile Asociației Cultural – Artistice Astra din Săcele sunt destul de ambițioase. Începând cu luna septembrie se vor face înscrieri la profilul de dans popular pentru o grupă de copii și o grupă de adulți precum și pentru un grup vocal. In scopul preluării din mers al activității de instructor- coregraf de la domnul Debu o parte din membrii ansamblului s-au înscris la Școala Populară de Arte din Brașov pentru a obține o pregătire cât mai bună și un certificat de calificare pentru această meserie deloc ușoară.
Greutăți au existat întotdeauna la începutul unei activități dar noua conducere a asociației este foarte hotărâtă să demostreze că orașul Săcele poate și merită să aibă un ansmblu de dansuri populare bun, că există oameni interesați de cultură și artă și în Săcele, că oamenilor din Săcele le pasă de ceea ce se întâmplă în orașul lor.
de Mihaela Crăcană
Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.
Cu cine vorbim pentru înscrieri? Un nr de telefon, ceva, va rog?!