Home / Actual / Legea electorală îi “faultează” pe independenţi la Săcele
close up of hand and voting ballot

Legea electorală îi “faultează” pe independenţi la Săcele

vot 2Lege mai “grea” pentru independenţi!

Noua lege electorală, Nr. 115 din 2015, îi încurcă serios pe candidaţii independenţi ce doresc să ajungă în Consiliul Local sau să ocupe fotoliul primarului. Astfel, aceşti viitori candidaţi independenţi vor trebui să strângă un număr mult mai mare de semnături de susţinere, faţă de prevederile legii anterioare.

Astfel, dacă un candidat doreşte să fie ales consilier din postura de independent, el va trebui să strângă minim 500 de semnături, conform legii aşa cum se aplică ea localităţilor urbane de grad II, categorie unde este plasat municipiul Săcele.

Art. 50 (1) Candidaţii independenţi pentru funcţia de consilier trebuie să fie sustinuţi de minimum 1% din numărul total al alegătorilor înscrişi în Registrul electoral şi în listele electorale complementare din circumscriptia pentru care candideaza, dar nu mai putin de 100 in cazul comunelor, de 500 in cazul localitatilor urbane de rangul II si III.

În schimb, dacă un independent doreşte să candideze la funcţia de primar, acesta trebuie să strângă nu mai puţin de 1000 de semnături de susţinere din partea cetăţenilor cu drept de vot din Săcele.

Art. 50 (2) Pentru functia de primar, candidatii independenti trebuie sa prezinte o lista de sustinatori, care trebuie sa cuprinda minimum 1% din numarul total al alegatorilor inscrisi in Registrul electoral si in listele electorale complementare din circumscriptia pentru care candideaza, dar nu mai putin de 100 in cazul comunelor, 500 in cazul oraselor, si 1.000 in cazul municipiilor.

Este o creştere însemnată faţă de legea anterioară când erau necesare liste de 1% şi respectiv 2% din cetăţenii cu drept de vot pentru a putea candida pentru consilier local sau primar. În cifre la Săcele, aproximativ 240 pentru consiliu şi 480 pentru primar!

Vine schimbarea legii?

Guvernul Cioloș va cere amendarea urgentă a legii electorale pentru organizarea a două tururi de scrutin la alegerea primarilor și președinților de consilii județene, eliminarea pragului de semnături pentru independenți, crearea secțiilor pentru diaspora, comasarea alegerilor prin uniformizarea tuturor mandatelor la cinci ani și alinierea datelor pentru alegeri prezidențiale, parlamentare, europarlamentare și locale.

Măsurile au fost incluse în programul de guvernare al viitorului Cabinet.

CITEȘTE AICI PROGRAMUL DE GUVERNARE AL PREMIERULUI DACIAN CIOLOȘ

 Alte măsuri sunt eliminarea pragului pentru consiliile locale, posibilitatea asocierii unor independenți pe liste pentru consiliile locale și armonizarea numărului minim de semnături pentru o propunere legislativă formulată ca inițiativă a cetățenilor cu numărul de alegători pentru un post de parlamentar.

 

 

Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.

Farmacia Precizia

Leave a Reply