Viceprimarul orașului Săcele, Géczi Gellért, a ieșit public pe pagina sa de pe o rețea de socializare cu o informare cu privire la modificările apărute la taxele şi impozitele locale ca urmare a Noului Cod Fiscal:
“Probabil că mulţi dintre dumneavoastră aţi constatat, că o urmare a votării în Parlamentul României a Noului Cod Fiscal în toamna anului trecut (Legea 227/2015) a fost creşterea semnificativă a impozitelor datorate de câtre contribuabili pentru casele şi terenurile aflate în proprietatea lor. Deoarece în ultimele două săptămâni am fost căutat de nenumărate persoane pentru a da explicaţii în ceea ce priveşte aplicarea noului Cod Fiscal, vin cu câteva precizări asupra unor aspecte care au generat aceste creşteri:
1. În lege se specifică faptul că începând din anul 2016, se va plăti impozit şi pentru terenul pe care imobilul este construit, până acum, pentru acest teren nu se plătea impozit.
2. În cazul terenurilor situate în intravilan, indiferent de natura acestora, pentru o suprafaţă de 400 de metrii pătraţi se plăteşte impozit ca şi pentru teren curs construcţii.
3. Valoarea de referinţă calculată per hectar a crescut, dar această creştere nu are o influenţă semnificativă în comparaţie cu cele exemplificate mai sus.
Şi ca să fiu înţeles mai bine, exemplific:
O proprietate, pe al cărui extras de Carte Funciară figurează două loturi de teren în următoarea configuraţie: pe o parcelă în suprafaţă de 170 mp, figurează un imobil de 110 mp, iar terenul de 170 mp este, conform extrasului teren curs construcţii. A doua parcelă, în suprafaţă de 730 mp apare în extrasul CF ca şi livadă. În 2015, pentru primul lot de teren se plătea impozit pe imobilul construit, şi pentru terenul curs construţii care nu era construit, adică pentru diferenţa de 60 mp. Acum, conform noului Cod Fiscal se plăteşte impozit şi pentru terenul de sub casă, adică pentru întreaga suprafaţă de 170 mp. În ceea ce priveşte al doilea lot de teren, livada în suprafaţă de 730 mp, aici 400 mp sunt calculaţi ca şi teren curs construcţii, iar pentru restul de 330 mp se plăteşte impozit ca şi livadă. În majoritatea situaţiilor de aici survin creşterile semnificative constatate de contribuabili, dar situaţiile diferă de la caz la caz. M-am întâlnit cu o situaţie unde anul trecut persoana în cauză a plătit 7 lei impozit pe teren, iar începând cu acest an trebuie să plătească 270 de lei pentru acelaşi teren. Pentru mai multe explicaţii, se pot solicita lămuriri de la Serviciul de Taxe şi Impozite Locale.
Şi ceea ce ar mai fi bine de ştiut:
În opinia mea aceste noi formule de calcul adoptate de Parlament (!! şi nu de Consiliul Local !!) sunt revoltătoare, aberante şi în multe situaţii imposibil de aplicat. În cursul zilei de azi am avut o întrevedere informală cu conducerea judeţeană al UDMR, unde i-am adus la cunoştinţă domnului preşedinte Kovács Attila aceste aspecte şi am convenit să informăm cât mai rapid factorii decidenţi la nivel naţional din cadrul Uniunii, pentru a identifica soluţii în vederea remedierii acestor aberaţii.
Totodată şi Primăria Municipiului Săcele a formulat un set de întrebări cu privire la aplicabilitatea prevederilor legale, pentru a obţine clarificări, în speţă la stabilirea impozitului pentru cei 400 mp de teren care se iau ca şi teren curs construcţii având în vedere faptul că prevederile Legii 227 se bat cap în cap cu prevederile legii 358, şi se va semna şi o petiţie ce va fi trasmisă atât Primului-Ministru cât şi în atenţia Parlamentului pentru a revizui unele prevederi ale legii, în speţă impozitarea terenurilor pe care sunt construite imobilele, pentru că în forma actuală această lege este neacceptabilă”
Cu stimă,
Géczi Gellért
Viceprimar
Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.