Grăbiţi să ajungă la conducerea oraşului, PSD-iștii săceleni au distribuit zilele trecute un material cu iz electoral în care prezentau publicului săcelean o serie de informaţii referitoare la activitatea consilierilor PSD din ultima perioadă.
Dintre aceste realizări prezentate sub semnătura preşedintelui de organizaţie şi candidat ing. Virgil Popa, PSD Săcele a pus accentul pe faptul că proprii consilieri locali nu au votat bugetul localităţii pentru 2016, deoarece aceștia doreau un buget de 500.000 lei, necesar renovării clădirii spitalului, contribuţia majoră adusă la reducerea taxelor şi a impozitelor locale, precum şi susţinerea păstrării preţului la vanzarea directă de lemn de foc pentru săceleni din cota pentru populaţie.
Surpriză, însă, o serie de replici venite dinspre mediul virtual, contrazic aceste informaţii, considerându-le jumătăţi de adevăr.
De exemplu Géczi Gellért, viceprimarul oraşului Săcele, precizează următoarele:
1. La şedinţa de Consiliu Local din data de 5 noiembrie 2015, am participat 13 consilieri locali, dintre care şi un reprezentant al grupului PSD, unde s-a votat, conform prevederilor Legii 227 din 2015 (Noul Cod Fiscal), adoptat de Parlamentul României, nivelul taxelor şi impozitelor locale aplicabile pentru anul 2016. Conform procesului verbal de şedinţă, aprobat de Consiliul Local în următoarea şedinţă, proiectul de hotărâre a fost votat de toţi consilierii prezenţi la şedinţă, inclusiv de reprezentantul PSD. Puteţi vedea Hotărârea de Consiliu Local adoptat în 5 noiembrie aici (la pag. 4 se poate vedea numărul consilierilor prezenţi şi cei care au votat):
http://www.municipiulsacele.ro/…/hcl…/hcl_143_05_11_2015.pdf
Şi eu am votat această hotărâre, şi îmi asum acest aspect. A spune însă faptul că această hotărâre a fost votată de o majoritate, când ea a fost votată în unanimitate, mă scuzaţi, dar dă cu virgulă. Iar creşterea de sute de ori a impozitului la terenurile intravilane, se datorează prevederilor Noului Cod Fiscal, care a fost elaborat, dacă nu mă înşel de Guvernul Ponta, şi votat cu o largă majoritate în Parlamentul României. Aceste prevederi stipulează că pentru fiecare teren aflat în intravilanul localităţii pentru o suprafaţă de 400 mp se calculează impozit ca şi pentru teren curţi construcţii. De aici au rezultat aceste creşteri spectaculoase, şi aberante, aşa cum am mai afirmat, şi nu din cauza faptului că aşa a vrut Consiliul Local.
În ceea ce priveşte reducerea taxelor şi impozitelor locale aprobate în şedinţa din 15 februarie, ea este binevenită, propunerile de scădere au venit din partea tuturor formaţiunilor politice, (PNL, UDMR, PSD), inclusiv executiv (Dl. Primar), însă aceste modificări vor trebui monitorizate atent pe parcursul acestui an, datorită faptului că pe baza încasărilor rezultate în anul 2016 se va realiza bugetul anului 2017.
2. Păstrarea preţului la lemnul de foc pentru populaţie pe anul 2016 este o propunere bine-venită, însa ea a diminuat veniturile Regiei Publice Locale a Pădurilor Săcele cu peste 200000 de lei, dintr-un simplu calcul pe care l-am făcut, aşa că fiecare hotărâre are avantajele şi dezavantajele ei. De ştiut faptul că profitul realizat de RPLP ajunge tot la bugetul local, său asigură fondul de investiţii al Regiei de exemplu.
3. Problematica spitalului nu o mai discut. Am avut un punct de vedere încă din 2013 pe această temă, şi evit orice comentarii pe acest subiect, fiindcă nu vreau să fac campanie electorală pe această temă.
În concluzie, dacă am greşit cu ceva în cele afirmate, vă rog să mă atenţionaţi şi să mă corectaţi. Dar când alţii greşesc în afirmaţiile lor, să se aştepte să fie corectaţi pentru o informare bună şi corectă a opiniei publice!
Şi încă o observaţie! Str. Bunloc nu există în Săcele! Str. Bolnoc, poate…
Mai dur, unele surse acuză informaţiile ca fiind mincinoase pe o pagină a unei reţele de socializare. Adevărul îl judecaţi dumneavoastră!
Mai jos materialul:
Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.