Apare eticheta “Produs montan”
Guvernul a aprobat, miercuri, în şedinţa săpătămânală, o Horărâre prin care agricultorii din zona montană pot opta pentru inscripţionarea distinctă a produselor cu eticheta “produs montan”, transmite agenția News.ro.
Astfel, politica de calitate a Uniunii Europene privind denumirea facultativă de calitate urmează să fie aplicată şi în România.
Ideea de bază este ca produsele din zona de munte, e vorba de carne şi produse din carne, lapte şi produse lactate, ouă, miere şi diverse siropuri şi plante să poată fi etichetate ca produse montane şi astfel să consfiinţească şi prin etichetare calitatea deosebită a acestor produse. Credem că este extrem de binevenită această iniţiativă europeană pe care în sfârşit reuşim şi noi, în România, s-o punem în practică
Achim Irimescu, Ministrul Agriculturii a mai precizat că cei interesaţi îşi vor putea eticheta produsele, iar valoarea adăugată a acestora va fi cu totul alta şi vor avea un profit mai mare.
Este vorba despre produsele care se obţin de la animalele care două treimi din viaţă trăiesc în zona de munte, iar în cazul animalelor în transhumanţă 25% din perioada în care trăiesc trebuie să se petreacă pe munte. Laptele şi ouăle trebuie integral să fie obţinute de la animale care trăiesc în zona de munte“, a subliniat Irimescu.
Cât mai puțină birocrație
Irimescu a mai transmis că este extrem de important pentru ministerul Agriculturii ca lucrurile să fie gândite şi făcute în aşa fel încât, o dată cu aplicarea acestei perevederi, să nu fie adăugată foarte multă birocraţie.
“Prevederea aduce ceva birocraţie, dar este extrem de important pentru noi să nu încărcăm şi aşa o birocraţie existentă în domeniul agriculturii“, a arătat Irimescu.
Ministrul a mai adăugat că în perioada mandatului de comisar pentru agricultură şi dezvoltarea rurală, premierul Dacian Cioloş a fost promotorul introducerii noilor regului la nivel european privind etichetarea distinctă, facultativă a produselor alimentare care sunt produese şi prelucrate în zonele montane, relatează News.ro.
Ministerul Agriculturii va fi autoritatea competentă responsabilă cu verificarea conformităţii datelor cuprinse în caietul de sarcini în vederea acordării dreptului de utilizare a etichetei ”produs montan”, conform aceeași surse.
Circa 30% din suprafaţa ţării şi 3,2 milioane de locuitori trăiesc în zonele de munte care acoperă în România.
sursa: euractiv.ro
foto: Ionut Stoica
Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.