Lipsa locurilor de muncă este o cauză reală a sărăciei din România şi o altă problemă care afectează profund familia românească, în condiţiile în care o slujbă stabilă aduce mai multă siguranţă, venituri sigure şi ajută la unitatea şi coeziunea casnică.
Cu o populaţie de 20 de milioane de locuitori din care 9 milioane sunt apţi de muncă, dar doar 4,5 – 5 milioane sunt salariaţi, iar 2 milioane lucrează în agricultura de subzistenţă şi cu un salariu mediu de 5 ori mai mic decât media din UE, piaţa muncii se confruntă în ţara noastră cu un paradox: există, în acelaşi timp, o lipsă acută de locuri de muncă, dar şi o absenţă a forţei de muncă.
Despre Centrul Multicultural Săcele şi cand se va deschide!
În aceste condiţii, chiar dacă în ultimul trimestru din 2015 rata locurilor de muncă vacante a crescut cu 1,21%, în acelaşi timp, în luna mai, a crescut pentru prima dată în acest an şi rata şomajului, pâna la 581.178 de persoane, adică un procent de 6,6%.
Cel mai ridicat nivel al şomajului, de 21,8%, se înregistrează, însă, în rândul tinerilor de 15-24, arată Institutul Naţional de Statistică, ceea ce înseamnă că perspectivele pentru construirea unei familii în România sunt întunecate încă de la intrarea în maturitate, prin faptul că, în absenţa unui venit stabil, tinerii devin mai sceptici în raport cu ideea de căsătorie şi de responsabilitate comună.
„În acest moment ne confruntăm cu un aparent paradox: avem, în acelaşi timp, lipsă acută de locuri de muncă şi lipsă de forţă de muncă. Desigur că, analizată, imaginea e mai puţin contradictorie“, au recunoscut reprezentanţii Ministerului Muncii.
Ti-a plăcut această stire? O consideri utilă? Promoveaz-o cu LIKE & SHARE
Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.