Astăzi încep manifestările din cadrul sărbătorii „Zilele Sfântul Mihail” / „Szent Mihály Napok”. Sărbătoarea reprezintă cea mai mare festivitate anuală a etnicilor ceangăi din cele Şapte Sate Săcelene și are ca scop promovarea valoriilor și tradițiilor specifice maghiarilor din zonă.
Sărbătoarea are origini religioase, şi a fost iniţiată de creştinii romano-catolici din Săcele, pentru a sărbători pelerinajul de Sfântul Mihail şi hramul primei biserici atestate documentar a ceangăilor din Săcele. Parohia şi biserica au fost în Cernatu (biserica mamă), iar localitatea la vremea respectivă se numea Sfântul Mihai (Villa Sancti Michaelis) prima atestare documentară bisericească provenind din anul 1427.
Tradiția schiului biatlon poate renaște la Săcele. CSS Brașovia organizează cursuri gratuite
De altfel, întreaga comunitate săceleană sărbătorește anul acesta 650 de ani de la prima atestare documentară. Este vorba de un document din timpul domniei Regelui Ungariei Ludovic (cel Mare) de Anjou datat 16 mai 1366 care amintește de patru din cele șapte sate săcelene.
De regulă, de ziua Sfântului Mihail, în jurul datei de 29 septembrie, populaţia maghiară din Săcele, ceangăii săceleni, sărbătoresc acest eveniment cu mare fast timp de aproape o săptămână, prin diferite acţiuni culturale, educative, de sport şi tineret: vernisaje foto sau artistice, prezentări de carte, competiții sportive, etc.
Manifestările culminează duminica, cu o slujbă ecumenică organizată de parohiile maghiare din Săcele, continuând cu tradiţionala paradă a căruţaşilor ceangăi, ocazie cu care populaţia ceangăiească defilează în Săcele pe căruţe împodobite, plecând din trei direcţii spre centrul localităţii, după care urmează tradiţionalul maial, sau sărbătoare câmpenească, unde, pe lângă diferite ansambluri populare de dansatori sunt susţinute concerte de către artişti din ţară şi din străinătate.
În acest an sărbătoarea „Zilele Sfântul Mihail” îşi serbează jubileul de 20 de ani, manifestările desfășurându-se în perioada 21 – 25 septembrie, cu această ocazie urmând să aibă loc o serie de evenimente: teatru, seară de jazz, un eveniment de gală, concerte, degustare de vinuri, campionat de mini-fotbal, activităţi pentru copii, precum și activităţi religioase.
Zilele Sf Mihail din Săcele sunt organizate de Primăria Municipiul Săcele, Consiliul Local al Municipiului Săcele și de Clubul Tineretului Maghiar din cele 7 Sate.
sursa: newsbv.ro autor: Sebastian Dan
Dana Haralambie încă un podium în FIS Cup
Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.