A început curăţenia
Primarul Virgil Popa a declarat într-o conferinţă de presă că au început lucrările de reparații și igienizare la spital, ca prim pas în încercarea de a redeschide unitatea medicală de la Săcele în regim public, aşa cum şi-a asumat în campania electorală.
Deocamdată acest prim pas a însemnat igienizare curţii spitalului, dar se doreşte şi finalizarea lucrărilor necesare pentru deschiderea unui centru de permanență.
Ce sunt centrele de permanentă?
Conform legii, Centrele de permanenţă sunt forme de organizare a activităţii medicale în sistemul sanitar, fixe sau mobile, fără personalitate juridică, care funcţionează în afara programului de activitate al cabinetului de medicină de familie stabilit şi prevăzut în contractul de furnizare de servicii medicale în asistenta medicală primară încheiat cu casa de asigurări de sănătate.
Acestea care sunt organizate în condiţiile prevăzute de lege şi asigură continuitatea asistenţei medicale primare.
Asistenţii medicali necesari pentru activitatea centrelor de permanenţă pot fi asiguraţi de medicii de familie asociaţi, conform unui grafic stabilit de comun acord.
Costurile sunt ridicate şi eforturile pe masură
Pentru 2016, Consiliul Local a alocat 250.000 de lei pentru reparații la spital, sumă ce se doreşte a fi suplimentată la următoarea rectificare bugetară cu încă 150.000 de lei pentru a deschiderea acest centru de permanență.
Virgil Popa a vorbit pentru prima dată şi despre cheltuielile de administrare a acestui spital în cazul redeschiderii: lunar, Primăria trebuie să asigure circa 90-100.000 de lei pentru cheltuielile pentru servicii și utilități.
Asta înseamnă aproximativ 1.200.000 lei pe an (circa 270.000 de euro).
Din punct de vedere al echipamentelor și aparaturii medicale, „acestea există deja, încă de la închiderea unității. Vom asigura tot ce este nevoie pentru aceasta, banii fiind de la bugetul local”, asa cum a declarat primarul Virgil Popa
Cum va arăta spitalul, dacă va fi redeschis.
La final, pentru toate cele 11 secții, spitalul va avea o capacitate de circa 90 de paturi, câte erau la momentul închiderii spitalului.
Până la 1 aprilie 2017 trebuie semnate contractele cu Casa Asigurărilor de Sănătate pentru partea de permanență, iar pentru cele două secții sunt necesari circa 11 medici și 18 asistente medicale.
Citește și despre ce s-a întamplat în meciul celor de la FC Precizia Săcele
Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.