Săcelenii sunt mari iubitori ai naturii, dar și a drumețiilor montane. Și nici nu ne mirăm deoarece Municipiul Săcele, a treia localitate ca întindere din România, se bucură de un cadru natural deosebit, atractiv și ofertant pentru cei ce doresc să o ia la pas pe cărările de munte.
Dar care sunt cei mai iubiți munți din Săcele? Haideți să trecem în revistă cele mai apreciate 4 zone naturale de pe raza localității noastre.
Ciucasul, accesibil si celor ce nu au multa experienta, se întinde în extremitatea sud-estică județului Brașov (pe teritoriul orașului Săcele și pe cele ale comunelor Tărlungeni și Vama Buzăului).
Aria naturală oferă doritorilor posibilitatea practicării turismului montan, pe suprafața teritorială a acesteia aflându-se mai multe obiective de interes turistic (cabane, zone de agrement, stâncării cu forme megalitice, cheiuri, lacuri și văi), accesibile urmând unul din cele câteva trasee marcate[54]:
- Bandă galbenă: Cheia – Cabana Ciucaș – Cabana Muntele Roșu (3h și 30″).
- Cruce albastră: Cheia – Valea Berii – Cabana Ciucaș (3 – 3h și 30″).
- Triunghi albastru: Cheia – Cheile Cheiței (1h).
- Bandă albastră: Cheia – Pasul Bratocea (1h).
- Bandă roșie: Pasul Bratocea – Vârful Ciucaș – Cabana Ciucaș (2h și 30″).
Masivul Ciucaș a fost desemnat ca sit Natura 2000, în scopul protejării biodiversitatii și menținerii într-o stare de conservare favorabilă a florei și faunei sălbatice, precum și a habitatelor de interes comunitar.
Masivul Piatra Mare, dar si zona Canionului 7 Scari si Cascada Tamina
Masivul Piatra Mare face parte din munții Bârsei, localizați în sudul depresiunii Brașovului, în cadrul Carpaților de Curbură. Atinge înălțimea maximă în vârful omonim, având o altitudine de 1.844 m.
În zona masivului Piatra Mare se poate ajunge fie pe cale rutieră (DN1 și DN1A), fie folosind calea ferată magistrală ce leagă București de Brașov.
Puncte de plecare pe traseele din Piatra Mare:
- Fosta Cabana Dâmbul Morii (Timișu de Jos)
- Săcele
- Timișu de Sus
- Predeal
Aici găsim cel mai vizitat punct al municipiului Săcele, Canionul 7 Scări, prin care turiștii pot urca in drumul lor spre platoul Piatra Mare.
Poiana Angelescu, o zona mica de agrement, dar foarte apreciata de saceleni. Pentru a ajunge aici trebuie sa porniti ori la pas, ori cu masina mica in sus din centrul oraşului (Cernatu) pe partea dreapta a bulevardului George Moroianu (chiar înainte de Clubul Copiilor – actual corp al Liceului Moroianu).
Tursitul urcă până te întâmpină o privelişte absolut superbă. Privirea îţi este vrăjită de brazii drepţi care te conduc pe o potecă până în Poiana Angelescu.
În poiană este o căbănuţă mică, dar primitoare, unde iarna iubitorii de natură sunt delectaţi cu o cană de vin fiert foarte bună. Vara, în schimb, poţi degusta din preparate la grătar.
Tot aici este şi o scenă unde în luna iulie are loc sărbătoarea oraşului – Sântilia unde au loc diverse concerte şi momente artistice. Explorați cu încredere, multă energie și voie bună, pentru o zi cu familia, minunata pădure numită Poiana Angelescu.
Padurea din zona va asteapta cu multe locuri de intans patura, insa atentie, in zona focul deschis este interzis.
Paltinul, cel supranumit si cel mai fotogenic vârf, un munte ce atinge 1900 de metri si este aflat la granita dintre județele Brasov si Prahova.
Paltinul are o panoramă splendidă, iar pentru a ajunge se merge pe traseul Braşov – Săcele – Brădet.
La Brădet se cotește la dreapta pe valea Doftanei. Acum drumul este destul de rău şi pune la grea încercare maşinile şi şoferii, însă DJ102 I (cum se numește el oficial) va fi modernizat până în Prahova și va oferi acces facil în zona.
Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.