Dragi săceleni (şi nu numai săceleni) începem astăzi o serie de articole despre situaţia pădurilor săcelene. Pornim acest demers dificil cu speranţa că informaţiile pe care le deţinem vă vor fi de real folos în a trage o concluzie corectă faţă de ceea ce se întâmplă cu această bogaţie a comunităţii săcelene care este pădurea.
Ne dorim să citiţi cu atenţie datele oferite de noi. Sunt cifre, explicaţii oficiale, dar şi impresii despre ceea ce s-a întâmplat şi se întâmpla în această zona silvică a oraşului Săcele.
Vă recomandăm să nu aplecaţi urechea doar la zvonuri alarmiste, bârfe răutăcioase sau acuze nedovedite. Noi ştim că cititorii noştri sunt oameni mult prea isteţi şi vor analiza cu atenţie toate datele.
Să începem!
Dispare pădurea din zona Poiana Angelescu!?
Este cel mai fierbinte subiect al momentului când vorbim de pădurile săcelene, un subiect ce ne-a parvenit şi nouă, iniţial drept zvon. Va fi tăiată pădurea din zona Poiana Angelescu? Am mers la sursa şi am întrebat dacă este adevărat.
Acest zvon este nefondat! Actualul amenajament silvic prevede pentru Poiana Angelescu şi în jurul ei, doar lucrări de conservare, masa lemnoasă ce se exploatează în 10 ani reprezintă maxim 10% din volumul pe picior total. Până la această dată s-a recoltat doar masă lemnoasă accidentala (…) Nu se pune problema ca zona să fie defrişată!
Ing. Sorin Hermenean, director al Regiei Locale a Pădurilor Săcele
Şi atunci de unde a apărut acest zvon? Sau de ce această atitudine alarmistă? Problemele legate de defrişările ilegale din Săcele au transformat comunitatea noastră într-una extrem de suspiicioasă când vine vorba de fondul forestier. Prea multe zone au fost despădurite, defrişate, nimicite de bande bine organizate certate cu legea. Da, este normal să fim bănuitori, dar haideţi să vedem mai departe ce se întâmplă cu Poiana Angelescu.
Pădurea bătrână, deja afectată!
Arboretele din zona Highiş şi Poiana Angelescu este constituit din specii de răşinoase (în preponderenţă pin, dar şi molid) şi au vârsta actuală de 120 de ani! Conform normelor tehnice silvice şi a practicii silvice vârsta de exploatare este de 90 de ani pentru pin şi de 120 de ani pentru molid. Devine evident chiar şi pentru cei ce nu-s experţi în domeniu, că majoritatea copacilor din zonă au depaşit cu 30 de ani pragul de maturitate biologică. Deşi depăşirea acestui prag nu înseamnă automat că ei trebuie recoltaţi în totalitate, aceasta vine şi cu riscuri. Cele mai mari sunt cele de cădere accidentala a arborilor bătrâni, dar şi riscul apariţiei dăunătorilor (a insectelor şi a agenţilor fitopatogenici, a ciupercilor).
Numai în perioada 2013-2014 volumul de masă lemnoasă accidentală, ATENŢIE! accidentală! – a fost de 5,8 mii de mc, din care în prezent s-a recoltat şi valorificat peste 90% prin vânzarea către agenţii economici atestaţi pe baza de licitaţie în condiţiile legii. Masa lemnoasă a devenit venit pentru Regia Locală a Pădurilor Săcele, care a virat un procent însemnat din profit către Primăria Săcele, proprietarul pădurilor. Vom reveni asupra acestui procent şi a sumelor în viitor.
Soluţia? Arie naturală protejată!
Realitatea dovedită vorbeşte de o pădure îmbătrânită în zona Poiana Angelescu, trecută de perioada optimă exploatării şi care va fi din ce în ce mai afectată de probleme specifice. Dar comunitatea săceleană nu se poate despărţi de această zonă, cel puţin nu printr-o defrişare totală (poate necesară). Poiana Angelescu este un loc prea important pentru Săcele pentru a deveni un deal sterp prin care trece un drum ce duce într-o zonă ce odinioară era o poieniţă.
Soluţia ne este oferită tot de cei ce gospodăresc pădurile săcelene:
Propunem ca proprietarul fondului forestier, Municipiul Săcele, reprezentat prin consiliul local să ia o decizie, în sensul emiterii unei hotărâri de consiliu prin care să aprobe transformarea zonei Poiana Angelescu în arie naturală protejată în care să se interzică recoltarea de masă lemnoasă, iar ecosistemul să se autoregleze natural, fără nici un fel de influenţă a factorului uman.
Ing. Sorin Hermenean, director al Regiei Locale a Pădurilor Săcele
Totuşi, o astfel de decizie se va putea pune în aplicare în temeiul aprobărilor Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice, pe baza legislaţiei în domeniu, începând cu anul 2019! Iar o arie protejată devine şi o zonă în care construcţiile noi vor fi strict reglementate. Adio case construite oriunde! Adio pensiuni turistice! Sau adio grătare cu foc deschis sau campare în zonă! Asta ar însemna şi adio Sântilie, aşa cum este ea organizată astăzi!
Este o decizie pe care trebuie să şi-o asume întreaga comunitate şi nu este o decizie uşoară. Dar această asumare trebuie să vină în urma unui dialog public deschis şi corect, nu sub anonimatul unor mesaje de genul ” Opriţi Jaful!”, “Opriţi măcelul”, Se taie pădurea Poiana Angelescu”, “Cine taie brazii şi îi comercializează în interes propriu” sau “Gata cu mincinoşii şi hoţii”.
Vom continua pentru o corectă informare şi în zilele următoare articolele despre pădurile săcelene. Vă vom prezenta şi plusuri şi minusuri şi ne vom asuma analiza.
Staţi cu ochii pe noi!
Ciprian Sterpu, Saceleanul.ro
Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.
Pe langa zona Poiana Angelescu, ar trebui transformata in arie naturala protejata si zona dintre Garcini si Bradet, precum si Valea Garcinului, care in ultimii ani a cazut prada defrisarilor ilegale ale "minoritatii". Cred ca asta este problema No 1 a Sacelelui, dar se pare nimeni din conducerea orasului nu vrea sa ia cunostiinta de ea, si sa ia contramasuri. As putea trimite niste poze facute in zona Barajului, unde abia a ramas padure in zona lazurilor, dar nu vad unde. Unde este rubrica Contact al paginii Dvs? Cu stima.