Zestrea Săceleană este un ansamblu folcloric care promovează tradițiile și obiceiurile mocanilor din zona Săcele, județul Brașov.
Acesta a fost fondat în anul 2017 la inițiativa lui Stefan Lupu, un cunoscut iubitor al obiceiurilor populare și Tezaur Uman Viu.
Ansamblul își dedică timpul și energia pentru a păstra și promova bogăția culturală a locului lor de origine.
Repertoriul lor este alcătuit din cântece și dansuri tradiționale, costume și obiecte de artizanat specifice zonei și a fost prezentat de Zestrea Săceleană pe multe scene inclusiv la nivel național și internațional.
Mocanii sunt o comunitate tradițională de păstori și agricultori din zona montană a României, care și-au păstrat obiceiurile și tradițiile de-a lungul timpului.
Zestrea Săceleană are misiunea de a aduce aceste tradiții în atenția publicului larg și de a le păstra pentru generațiile viitoare.
Zestrea, în tradiția mocanilor, reprezintă obiectele și bunurile pe care o femeie le aducea în căsătorie. Acestea includeau costume tradiționale, țesături, obiecte de artizanat și alte bunuri necesare pentru viața de zi cu zi.
Ansamblul Zestrea Săceleană își propune să păstreze și să promoveze aceste obiecte și să le integreze în spectacolele lor.
Stefan Lupu, fondatorul ansamblului, este un cercetător pasionat al folclorului românesc și a contribuit semnificativ la promovarea zonei mocănești.
Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.