Din start facem precizarea ca respectam munca oamenilor cinstiti si corecti, indiferent de domeniul in care activeaza. Acesta nu este un material indeptat impotriva unei bresle, ci este un caz (speram) singular pe care il aducem in atentia opiniei publice.
“Teapa tiganeasca”, cum este numita prin popor, este o metoda de inselare a clientilor practicata poate de sute de ani. Ea se bazeaza pe disimulare, forta, abandonare si ulterior pe stoarcerea clientului de bani!
Pe scurt schema functioneaza in felul urmator. La client soseste o persoana care evalueaza lucrarea ce urmeaza a fi efectuata, de obicei fiind vorda de mentenanta sau reparatie la cladiri. Se stabileste suma de plata si un termen de executie. Se bate palma si totul pare OK.
Cand incepe lucrarea la fata locului soseste o echipa intreaga (intre 4-6 persoane) care se apuca de treaba rapid, dand senzatia de munca serioasa. La finalul zilei, negociatorul initial il anunta pe cliant ca are de platit niste bani, de obicei mult mai multi ( de 2-3 ori mai mult) decat cea stabilita din start pentru ca “am venit echipa mare”.
In mod normal clientul protesteaza si incepe un joc al negocierii in care de cele mai multe ori suma initiala va fi suplimentata si platita.
In faza finala schema are 2 variante. A doua zi, muncitorii vin din nou la santier, de data asta 1, maxim 2, iar daca sunt intrebati de ce … gasesc tot felul de scuze referitoare la unde este restul echipei. Acestia muncesc incet, avansand greu, exasperand clientul si incercand prin aluzii sa mai stoarca niste bani cu promisiunea ca maine vor fi mai multi la treaba.
O alta varianta nefericita este ca a doua zi, dupa ce incaseaza bani seriosi pentru lucrare, nu se mai prezinta la santier. Raspund greu la telefon, spre deloc. Uneori pot fi contactati doar prin mesaje sau nu pot fi de gasit. Cand sunt totusi gasiti, pentru a nu fi acuzati de inselaciune, fac promisiunea de a reveni la treaba in curand, iar daca fac asta, vin sporadic si … ati ghicit … incearca sa mai stoarca ceva bani de la client.
Se întâmplă în Săcele!
Iată că nici în 2019 locuitorii din Săcele nu scapă de ea.
Tragem un semnal de alarma bazandu-ne pe experienta negativa a unui sacelean, pe care (pentru a-i proteja identitatea) il vom numai mai departe “Bogdan”
“Bogdan” a apelat la o companie din Sacele pentru o lucrare la casa. Administratorul firmei a sosit ( ii vom spune fictiv “Marinica”), a facut o evaluare si a cerut 9500 de lei pentru manopera de lcuru, urmand ca materialele sa fie achizitionate de clientul “Bogdan”.
Lucrarea urma sa fie gata in 4-5 zile, iar a doua zi dupa negociere mesterul “Marinica” a sosit cu o echipa intreaga si s-a apucat de treaba. Dupa finalizarea unei parti de lucrare, “Bogdan” i-a platit mesterului 5500 de lei.
Ulterior, cand au facut o receptie a ceea ce se reparase pana atunci, clientul si-a manifestat dorinta unor retusuri moment in care “Marinica” a inceput sa dea din colt in colt.
Ba ca nu poate face asa, ba ca nu mai are cu cine, ba ca nu mai are timp, iar de a doua zi nu a mai venit sa lucreze nimeni.
Clientul “Bogdan” a inceput sa-l caute, dar la telefon ori nu mai raspundea, ori era inchis.
Cu greu a dat de el si au inceput sa curga explicatiile: ba ca nu s-a simtit bine, ba ca nu mai are cu cine lucra, ba ca venim mai incolo… iar la final de discutie a mai cerut aproximativ 3500 de lei ca sa continue.
Ca totul sa para legitim l-a trimis pe client sa mai cimpere materiale pentru a avea cu ce lucra cand va veni la santier.
Clientul insa s-a saturat!
Povestea a ajuns la Politia Sacele pentru ca nu este un caz singular.
Mesterul “Marinica” a mai lasat si alti clienti cu gust amar. Un alt “Bogdan” povesteste cum a patit ceva asemanator cu mesterul “Marinica”.
Ba chiar a ramas si fara cheile de la casa, acesta nemaidorind sa i le returneze.
Da, ati citit bine … “Bogdan 2” a ramas si fara bani, si fara lucrare finalizata, si fara cheile de la casa …
Clientul Bogdan va face o plangere penala, urmand ca de acum situatia sa fie analizata de organele abilitate.
Daca aveti de povestit o situatie asemnatoare, ne-o puteti transmite la [email protected]
explicatie: numele folosite sunt fictive, orice asemanare cu realitatea este pur intamplatoare
Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.