După cele trei caiete, care abordau tema tradițiilor meșteșugărești și culinare, iată că va aparea și cel de-al patrulea caiet în cadrul proiectului “Caiete Săcelene 4. – Istoria ceangăilor pe înțelesul copiilor” prin finanțarea nerambursabilă acordată de Primăria Municipiului Săcele, respectiv cofinanțat de antreprenori locali și finanțare proprie.
Deși fetele din Șapte Sate învață deja de mici cum se lucrează cu condeiul pentru a întâmpina stropitorii de paște, modelele tradiționale nu s-au transmis din generație în generație, iar arta țesutul era aproape pe cale de dispariție.
Astfel tradițiile meșteșugărești și rețetele culinare descrise în cele trei caiete apărute pe parcursul anilor trecuți au avut menirea de a prezenta câte o latură a culturii ceangăiești arătând și posibilitatea de a crea modele și obiecte noi prin arta aplicată și după cerințele secolului XXI.
Cel de-al patrulea caiet ne prezintă însă locuitorii acelor sate unde tradițiile menționate mai sus s-au creat și au fost practicate de-a lungul secolelor.
În acest caiet cititorul va găsi legenda fondării celor șapte sate ceangăiești ori a unor locuri, stânci emblematice din Munții Ciucaș.
Va putea parcurge itinerarul oferit de autorii caietului parcurgând astfel un traseu pe parcursul căruia va cunoaște istoria bisericilor evanghelice, va fi informat unde se află unele școli, monumente ori instituții publice, iar mijloacele de transport oferite pot fi căruța sau tramvaiul de odinioară.
Recomandăm ca cel care va ieși la excursia propusă sa aibă asupra lui caiet pentru notițe și desen, aparat de fotografiat, căci în caiet va găsi o sumedenie de întrebări, exerciții, prin care solicităm drumețului să observe cât mai bine locurile unde trăiește, să descopere nu numai locuri mai puțin cunoscute, ci și flora și fauna locală uneori chiar considerată raritate sau exclusivă.
Astfel îi cheamă pe copii în excursie să-și cunoască meleagurile natale, căci dacă sunt conștienți de valorile lor, vor putea fi mândrii de aceste ținuturi.
Dragi părinți și bunici! Deși titlul precizează că volumul ar fi pentru copii, dar suntem siguri că și cei mari vor găsi lucruri noi în acest caiet, și vă îndemnăm să parcurgeți traseul împreună cu copiii, nepoții Dvs. ca să le puteți transmite cunoștințele dobândite tocmai de la strămoșii Dvs.
Vă dorim tuturor o excursie plăcută cu multe experiențe!
Din partea echipei de proiect Veres Emese-Gyöngyvér
Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.