- La ședința de Consiliu Local din data de 6 iunie au participat si cativa cetateni din zona Cernatu
- În loc de ajutor si de susținere, aceștia au fost certați cu urlete de administrația de la Săcele
- Câțiva consilieri locali au sărit să îi apere pe cetățeni, dar majoritatea celor din PSD și UDMR au tăcut
Momente halucinante pentru câțiva cetățeni săceleni ce au participat ieri la ședința Consiliului Local al Municipiului Săcele.
Aceștia au venit să se plângă de faptul că nu se mai pot odihni în case și trăiesc cu frica de când apariția urșilor în zona a devenit ceva frecvent.
În loc să le vorbească frumos oamenilor, cei ce conduc Primăria s-au apucat să îi certe
Probabil deranjați de ”tupeul” locuitorilor, conducătorii administrației săcelene i-au tratat exact așa cum fac cu toți cei ce au o problema și ”îndrăznesc” să ceară socoteală celor ce sunt plătiți din bugetul local să o rezolve.
Problema acuta sesizata a fost bineînțeles cea a urșilor, iar o doamnă prezenta a spus că ”cei de la rezervația de urși de la Zărnești pot ajuta autoritățile locale cu echipamente și orice este necesar dacă acestea solicită ajutorul”
Dar viceprimarul Geczi Gellert, cel ce aleargă după cum spune chiar dumnealui după un “ursuleț rătăcit”, dar nu reuseste sa-l prindă … nu a mai avut răbdare să asculte nevoile și cerințele săcelenilor și s-a apucat să urle la aceștia.
Cel puțin asta reiese din mărturia mai multor consilieri locali ce au asistat uimiți la scenele penibile în care un plătit din banii publici țipă la cei ce îi plătesc salariul.
Geczi Gellert si-a continuat tirada, spunand ca asociatiile (ONG-urile) de protectia animalelor nu au competente in astfel de chestiuni ce tin de OUG 81 / 2021.
Tot acesta a lasat sa se inteleaga si ca aceste ONG-uri sunt foarte puternice si vocale si au bagat spaima in administratia locala de la Sacele, una timorata in a interveni in forta.
Pentru cei interesati, iata ce spune OUG 81 / 2021 la capitolul interventii:
Articolul 5
(1) Intervenția imediată asupra exemplarelor de urs aflate în intravilanul localităților se efectuează gradual, începând cu metoda alungării.
(2) În cazul în care exemplarul alungat revine în intravilanul localităților, echipa de intervenție procedează la tranchilizarea și relocarea acestuia.
(3) Marcarea și monitorizarea exemplarelor tranchilizate care urmează a fi relocate se realizează prin montarea de colare GPS sau prin montarea de crotalii auriculare și microcip, care nu afectează în niciun fel integritatea corporală a acestora.
(4) Extragerea ursului prin eutanasiere sau împușcare se face în următoarele situații:
a) dacă intervențiile prin metoda alungării, respectiv a tranchilizări și relocării nu dau rezultate și gradul de risc se modifică la nivel mare, conform procedurii de evaluare a riscului;
b) dacă siguranța și securitatea persoanelor sau a bunurilor de orice fel aparținând acestora sunt puse în pericol;
c) dacă siguranța și securitatea membrilor echipei de intervenție sunt puse în pericol;
d) dacă exemplarul de urs în cauză se rănește în cursul acțiunii de intervenție și devine agresiv și nu sunt identificate alte soluții potrivit prevederilor prezentei ordonanțe de urgență;
e) dacă exemplarul de urs în cauză este prins într-o capcană neautorizată, prezintă răni și devine agresiv și nu sunt identificate alte soluții potrivit prevederilor prezentei ordonanțe de urgență;
f) dacă exemplarul de urs în cauză prezintă răni incompatibile cu viața.
(5) Intervenția imediată asupra exemplarelor de urs aflate în intravilanul localităților se efectuează gradual, prin analizarea la fața locului de către echipa de intervenție a nivelului de risc stabilit potrivit
Procedurii privind modul de acțiune a instituțiilor responsabile în gestionarea intervențiilor în cazul incidentelor generate de specia Ursus arctos (urs brun), prevăzută în anexa nr. 2.
Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.