Cu trei săptămâni înainte de primul clopoţel, curtea şcolii gimnaziale din cartierul săcelean Gârcini era deja destul de plină, în zonă mişunând copii veniţi să se intereseze de corigenţe sau părinţi care vor câte o adeverinţă. Totuşi, era „linişte şi pace” faţă de zilele din timpul anului şcolar, ne spun atât dascălii cât şi cei aflaţi în incintă la prima oră a dimineţii, fiind vorba, probabil, de cea mai aglomerată şcoală din întreg judeţul Braşov. Există trei corpuri, iar în clădirea sălii de sport au mai fost amenajate trei încăperi unde se ţin ore, adică un total de 21 de săli de clasă.
Avem aproximativ 1.500 de elevi, condiţii în care ne-ar mai trebui un corp nou sau să supraetajăm unul existent, pentru a crea încă 7-8 clase. Eu sunt aici din 2011, dar situaţia aceasta este mai veche,
ne explică directorul Florin Moraru
În aceste condiţii, elevii din clasele I-IV învaţă chiar în trei schimburi, între orele 7.30 şi 17.40. Mai norocoşi sunt cei din ciclul gimnazial, care în acelaşi interval orar învaţă în doar două schimburi.
Situaţia se datorează unui fapt deja binecunoscut, populaţia cartierului Gârcini, alcătuită în mare parte din cetăţeni de etnie romă, este în continua creştere. Practic, aceasta a condus municipiul Săcele către poziţia secundă în judeţ după numărul de locuitori, depăşind în ultimii ani Făgăraşul. Astfel, chiar dacă în restul oraşului situaţia demografică este în declin, în zona Gârcini situaţia este inversă, populaţia fiind în rapidă creştere. Interesant este însă că mai nimeni nu îşi declară etnia romă. Astfel, în 2014, la Săcele, din cei 30.798 locuitori stabili, 20.568 au declarat că au limba română ca limbă maternă, 6.200 limba maghiară, în timp ce doar 15 persoane au limba romani (romanes) drept limbă maternă.
Deşi elevii au de suferit din cauza aglomeraţiei, au totuşi parte de condiţii decente din alte puncte de vedere.
Clădirile arată bine, au fost renovate şi au dotările necesare. Nu ne ascundem, copiii sunt mai obraznici decât la alte şcoli, dar în ultimii ani pagubele materiale au scăzut considerabil. Nu se mai sparg table, nu se mai rup uşi, se opresc la câte un scaun. Au mai învăţat şi ei să aprecieze lucrurile noi. Aveam o problemă la reţeaua de apă, dimensionată pentru o singură clădire, care nu mai făcea faţă în condiţiile în care trimitea apă în trei direcţii. Dar s-a aprobat bugetul, s-a semnat contractul şi lucrarea de modernizare urmează să fie făcută până pe 15 septembrie,
ne-a spus Florin Moraru, driector Scoala Generala Nr. 5 Săcele.
sursa: bzb.ro
Citeşte şi despre unde doreşte prefectul Braşovului să mute elevii din Gârcini
Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.