Un joc fără sfârșit la Săcele, între cetățenii municipiului și primarul Popa Virgil.
Săcelenii sătui de condițiile precare în care se află străzile pe care trăiesc fac adrese și solicitări, iar edilul ce se semnează inginer le refuză chiar și raspunsul în termenele legale prevazute de lege.
De rezolvarea propriu-zisă a situației nici nu mai încape vorba.
Astăzi vă prezentăm cazul celor de pe strada Ilie Minea. Locuitorii de aici nu vor nimic altceva decât repararea străzii în condiții tehnice corecte.
În ultimi ani lucrările de reparaţii şi întreţinere a străzii Ilie Minea s-au rezumat exclusiv la aşternerea de piatră spartă pe platforma străzii şi compactarea sumară a acestei pietre cu cilindrul compactor.
În acest fel platforma de rulare a străzii se află acum la o cotă cu cca. 30-40 cm mai ridicată decât în urmă cu 5-6 ani iar rigolele de scurgere a apelor pluviale au fost acoperite cu piatră şi pământ dispărând cu desăvârşire pe cca 95% din lungimea străzii (foto anexate). Pe cale de consecinţă cea mai mare parte din apa ce provine din ploi şi dezgheţul zăpazii se scurge, împreună cu piatra spartă de pe drum, în curţile imobilelor de pe partea dreaptă a străzii ( pe sensul de urcare din Piaţa Unirii spre str.Morii ) unde se află casele ce au numere pare, iar restul de ape şiroiesc pe platforma străzii pe care o distrug sistematic, cărând la vale piatra de pe drum şi creeând un noroi de nedescris. Piatra spartă aşternută în ultimi ani nu a putut fi compactată prin vibrocompactare deoarece există pericolul ruperii reţelei de distribuţie a gazului metan iar pe cale de consecinţă această piatră ( care este şi de dimensiuni prea mari ) nu este stabilă pe platforma străzii, fiind dislocată cu uşurinţă de apa de ploaie.
Strada Ilie Minea arată la ora actuală mai rău decât prundişul unui pârâu , apa care şiroieşte la fiecare ploaie a săpat ogaşe în platforma străzii care pe alocuri au 30 cm adâncime (foto anexate) , substratul argilos al terenului de sub stradă se lichefiază la fiecare ploaie şi înghite efectiv piatra spartă depusă an de an pe drum. Noroiul este ceva cotidian pe strada nostră cât şi în curţie noastre , situaţia crează un foarte mare disconfort mai ales că locuim într-un municipiu , am ajuns practic să ne uităm cu invidie la comune din judeţul Braşov unde aproape toate străzile sunt asfaltate prin grija administraţiei locale, care chiar lucrează cu adevărat în satisfacerea nevoilor cetăţenilor plătitori de taxe şi impozite.
În acest context, […] , să SE ia măsurile ce se impun pentru remedierea de urgenţă de către executivul mun.Săcele a situaţiei semnalate de către noi, iar domnului primar îi solicităm ca în baza în virtutea atribuţiilor pe care le are conf. art.155,.alin.(5), lit.(c , din O.U.G. nr. 57 / 03.07.2019 privind Codul Administrativ, prin intermediul aparatului de specialitate al primarului să dispună de urgenţă remedierea situaţiei în cauză în vederea asigurării circulaţiei în bune condiţii pe strada Ilie Minea.
Acţiunile minim necesare pentru aducerea străzii la condiţii de circulaţie optime sunt următoarele :
- – Întocmirea unei expertize tehnice privind starea de degradare a străzii Ilie Minea şi stabilirea unor măsuri obiective de readucere la parametri tehnici optimi ai acestei străzi,
- – Întocmirea conf. H.G.907/2016 a unei documentaţii tehnico-economice de proiectare, faza D.A.L.I ( Documentaţie de Avizare a Lucrărilor de Intervenţie ) privind readucerea la parametrii optimi de circulaţie a străzii Ilie Minea şi supunerea spre aprobare a acestei documentaţii către Consiliul Local al mun.Săcele, documentaţie care să aibă ca scop cel puţin următoarele categorii de lucrări:
a – Readucerea platfomei drumului la cota iniţială,
b – Refacerea completă a sistemului pluvial constând în refacerea rigolelor astfel încât acestea să fie funcţionale , precum şi refacerea tuburilor de descărcare şi subtraversare a drumului ( tuburi de preluare a apei colectate de rigolele de scurgere ).
c – Refacerea fundaţiei străzii cu un strat blocant de nisip sau eventual de geotextil care să nu mai permită argilei din substrat să migreze în stratul de piatră spartă pe care se circulă.
d – Refacerea stratului de rulare din piatră spartă la stadiul de macadam stabilizat.
Menţionăm că din punct de vedere tehnic orice altă soluţie tehnică aplicată (în afară de asfaltare) nu va avea efectul aşteptat ci va fi doar o risipă de bani iar efectele distructive ale apei din precipitaţii va vedea după prima ploaie.
Solicităm în subsidiar, ca în termenul legal de 30 zile , impus de către art. 8 alin. (1) din Ordonanta de Guvern nr. 27/2001 privind reglementarea activitatii de solutionare a petitiilor, să ne răspundeţi la prezenta cu indicarea modului de rezolvare a celor cerute de noi precum şi a termenelor de remediere.
În speranţa că doleanţele noastre vor fi aduse la îndeplinire într-un timp rezonabil vă mulţumim!
Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.