O vorbă din popor spune că nici o faptă bună nu trebuie să rămână nepedepsită.
Dacă este asa, atunci vă lăsăm pe dumneavoastră cei ce veți citi această știre să decideti ce “pedeapsă” trebuie să primească peste 210 de oameni minunați ce și-au rupt 4 ore din viața lor pentru a planta la Brădet în acest weekend rece de noiembrie.
La inițiativa și sub coordonarea unor oameni deosebiți, ( corporatiști, da? adică oameni cu educație, suflet și simț civic ce lucrează în firme mari cu capital preponderent străin) la Brădet s-a dat o nouă strigare pentru plantarea a ceea ce va fi un gard viu de protecție în viitor.
Vă lăsăm mai jos cu povestea zilei, așa cum a transmis-o o participantă, ce nu dorește să i se mediatizeze nici numele și nici compania unde lucrează. Așa functionează România anului 2017, dacă faci un bine … trebuie (cred unii) ca fapta să moară în solitudine, ca nu cumva să devină un “prost” obicei și al altora.
Mulțumim voluntari pentru inima voastra uriașă, multumim organizatori pentru munca voastră!
Iata povestea zilei de ieri:
O zi ca putine altele: Multumesc tuturor!
Ploua aseara rece in Brasov…. si atmosfera bacoviana inspira ganduri pe masura: daca nu vine lumea la plantat? Ce fac cu gladitele? Cu santul? Cu proiectul in sine? Azi-dimineata, la 8.30, deja suna telefonul: incepuse adunarea si… cerul a tinut cu noi: o ceata subtire se ridica pentru a lasa loc unei zile frumoase frumoase. La Petrom – locul plin de masini si oameni veseli. La Bradet – si mai multi!
La 9.30, la Bradet, voluntari de la Fortele Aeriene deja sapau acolo unde tractorul nu putuse intra. Sa va spun cum arata locul modelat de mainile celor din armata? O binecuvantare! (la amiazi, directorul centrului ne-a propus sa punem gard viu si pe o latura a livezii plantate toamna trecuta. Doar le-am aratat…. si… intr-o ora santul a fost sapat, gladitele puse si… deja caram apa sa udam!)
Am inceput dintr-un colt si… firele mici de gladita intepau cu spor: trebuia sa desfacem manunchiurile si sa le impreunam cate 10 – 12, sa le aliniem la un metru distanta. In mai putin de 20 de minute un sir de oameni lucrau deja meticulos.
“Mai arata-mi o data cum sa fie puse in zig-zag!”….si aratam si… apoi totul mergea parca de la sine.
Grupuri disticte vorbeau si radeau: unii s-au cunoscut acolo, dar cei mai multi au venit impreuna: Clubul pentru Natura si Turism Brasov, Club Alpin Brasov, Cocosul de Munte, Crestem Romania Impreuna, Plantam Romania, Liceul de Arta, o companie privata (sic…n-am voie sa spun numele firmei la care lucrez…dar ma bucur tare de colegii ce m-au insotit ) si multi prieteni virtuali – prieteni ce au venit de departe – din Sfantu Gheorghe, din Bucuresti.
Am fost peste 210 persoane si … la ora 1, toate cele 12000 de gladite erau plantate! …si fiecare a mancat macar o gogoasa din partea Orfelinatului sau un mar / para de la Livezile Dobrinoiu.
Chiar si un ponei local + o vaca ce au gasit o lada cu mere Dobrinoiu si-au luat desertul…si s-au suparat tare cand lada le-a fost luata. Copiii voluntarilor isi faceau apoi de lucru in jurul lazii, mai luat cate un mar si fugeau la ponei: le manca marul din palma si puteau sa-l mangie! (unde se vede ca, cu toata reclama la ciocolata, vaca e in dizgratie…)
Catre ora 14, voluntarii au inceput pe rand sa plece: cele 2 furtune din care se putea lua apa pentru udat erau…. demoralizante: se statea la coada, dupa ce o ora s-a umblat pentru a face rost de galeti! Voluntarii de la CPNT au ramas ultimii pe baricade: au luat santurile la rand, au adunat frumos pamantul inca o data, au calcat si batatorit locaul, au facut un sir de galeti ce se plimba cu spor, de-a lungul gardului! Si…au incins la sfarsit un meci de fotbal cu copiii de la orfelinat!
“Sa mai veniti!” ne rugau copiii! “Sa veniti la iarna sa facem pod de zapada!”
Eu zic ca… o sa revenim cu siguranta: CPNT merge la ei la colindat, iar in primavara avem de plantat o padure de salcam, astfel incat orfelinatul sa aiba in 5 ani lemn de foc sustenabil. Dar poate se rezolva si alimentarea cu apa pana atunci….
text: facebook
sursa foto: Academia Forţelor Aeriene “Henri Coandă” din Braşov – pagina oficială
Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.