Astăzi, începând cu ora 10.00, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a lansat prima sesiune de atragere de fonduri pentru construirea de insule ecologice digitalizate prin Planul Național de Redresare și Reziliență.
Aceasta se desfășoară în perioada 15 septembrie 2022 – 14 noiembrie 2022.
Alocarea financiară pentru subinvestiția I.1.b Construirea de insule ecologice digitalizate este de 260.130.000 Euro, împărțită astfel:
48.130.000 euro pentru insule supraterane încasetate cu containere de 1.1 metri cubi (aprox. 4.814 insule ecologice digitalizate);
143.200.000 euro pentru insule supraterane cu containere individuale (aprox. 7.564 insule ecologice digitalizate);
68.800.000 euro pentru insule subterane cu containere individuale (aprox. 1.376 insule ecologice digitalizate).
Această subinvestiție sprijină activități/acțiuni specifice pentru înființarea și dotarea de insule ecologice digitalizate (ansamblu de containere), pentru următoarele fluxuri de deșeuri colectate separat: deșeuri de hârtie și carton, deșeuri de plastic și metal, deșeuri de sticlă, deșeuri biodegradabile, deșeuri reziduale, acțiuni specifice pentru dezvoltarea platformei software necesară operării insulelor ecologice digitalizate și administratorii datelor, acțiuni specifice de promovare a investițiilor, precum și pentru promovarea principiului „plătește pentru cât arunci”.
„Finanțăm integral realizarea acestor insule. Oferim și posibilitatea instalării unor insule ecologice digitalizate îngropate, subterane, care funcţionează foarte bine în zone de turism, în centrul oraşului, unde nu există loc sau nu este estetic să fie amplasate celelalte tipuri de containere. Cheltuielile eligibile pentru unităţile administrativ-teritoriale sunt cele legate de achiziţia insulelor ecologice, cele de informare, pentru a pregăti populaţia cum să le utilizeze, precum şi punerea în funcţiune a containerelor, împreună cu sistemele de citire a informaţiilor de pe card, baza de date, instalarea acestor sisteme”, declară ministrul Barna Tánczos.
Se vor putea depune cereri de finanțare în limita plafonului maxim de 200% din alocarea financiară totală.
Beneficiari eligibili sunt Unitățile Administrativ-Teritoriale (inclusiv subdiviziunile/sectoarele acestora) organizate la nivel de municipiu și oraș.
Valoarea maximă eligibilă a proiectului corespunde unui cost unitar eligibil, după cum urmează:
Insule supraterane încasetate cu containere– 10.000 euro/insulă, fără TVA, echivalent a 49.195 lei, fără TVA;
Insule supraterane cu containere individuale – 19.000 euro/insulă, fără TVA, echivalent a 93.471 lei, fără TVA;
Insule subterane cu containere individuale – 50.000 euro/insulă, fără TVA, echivalent a 245.975 lei, fără TVA.
Un beneficiar poate să depună mai multe cereri de finanțare, dar cuantumul total cumulat al finanțării acordat în cadrul Investiției 1, Subinvestițiile 1.a, 1.b, 1.c nu poate depăși pragul maxim de 15 milioane de euro per beneficiar.
Informații detaliate privind accesarea şi derularea măsurilor din cadrul PNRR sunt cuprinse în Ghidul specific condiții de accesare a fondurilor europene aferente PNRR în cadrul apelului de proiecte PNRR/ 2022/c3/s/i.1.b.
Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.