Luni s-au comemorat la Săcele 60 de ani de la izbucnirea Revoluţiei Maghiare de la 1956.
Atunci, studenţii s-au ridicat împotriva regimului comunist de la Budapesta, şi printre multe altele au solicitat trupelor ruseşti plecarea din Ungaria.
Înflăcăraţi fiind de evenimentele de acolo, un grup de tineri studenţi de la teologia protestantă de la Cluj-Napoca şi-au manifestat solidaritatea faţă de evenimentele sângeroase din Ungaria.
Si alţi simplii muncitori din cele şapte sate săcelene sau membrii a tineretului maghiar din Transilvania au prins curaj după aceste evenimente şi au ridicat vocea împotriva orânduirii socialiste şi a puterii comuniste din România.
Citeste si despre: Job disponibil la Săcele
Pentru faptele lor au fost arestaţi ulterior, hărţuiţi, bătuţi, şi condamnaţi la ani grei de închisoare şi muncă silnică în închisorile şi lagărele de muncă ale regimului comunist de la Gherla, Stoeneşti, Periprava, Grind, Salcia ş.a.m.d, unii primind şi 20 de ani de închisoare şi muncă silnică pentru “uneltire împotriva socialismului”.
Printre ei se numără şi dl. Lay Imre, şi dl. Mátyás Ernő, cantorul de la biserica evanghelică-lutherană din Cernatu, prezenţi ieri la eveniment, precum şi preotul Kiss Béla Andor, născut în Cernatu, (socrul actualului preot din Cernatu, dl. Török), ei fiind puţinii rămaşi dintre supravieţuitorii ai acelor evenimente.
Cu această ocazie s-a dezvelit un monument în memoria eroilor maghiari din cele Șapte Sate. Monumentul a fost sculptat în lemn de stejar de către meșterul popular săcelean Csukás Károly și a fost dezvelit în cadrul comemorării de eroii revoluției Lay Imre și Mátyás Ernő.
Acestia au petrecut aproape şase ani de detenţie, majoritatea fiind eliberaţi în 1964. În cinstea lor, şi în memoria celor trecuţi la cele veşnice, ieri am organizat o dezvelire a unei plachete comemorative în faţa parohiei evanghelce-lutherane din Satulung-Joseni şi am organizat un spectacol la Casa Ceangăilor din Satulung-Suseni.
Lista completă a acelor personaje care au fost săceleni sau au stat în cele şapte săcelene si au participat la revolta anticomunista este următoarea: Adorjáni Dezső, Antal László, Erzse István, Gödri Oláh János, Jónás Árpád, Kajcsa András, Kajcsa István, Kiss Béla Andor, Lay Imre, Mátyás Ernő, Simon Márton, Soós Lajos, Szakál Márton, Veres Károly.
Sa-i amintim cu cinste si sa le apreciem lupta anti-comunista!
Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.