O decizie administrativă de transformare a unor spații comune din Ambulatoriul de Specialitate al Spitalului Municipal Săcele (Policlinica) în spații medicale a născut o adevarată controversă, dar și un val de nemulțumire.
Conform unui comunicat al unitatii medicale, ”în policlinica municipiului Săcele din Aleea Episcop Popeea spațiile nou amenajate sunt în favoarea pacienților și s-au creat datorită creșterii adresabilității acestora, dar și a dotării Spitalului Municipal Sacele cu echipamente noi și moderne. Nu a fost afectat spațiul de așteptare al pacienților, deoarece căile de acces și culoarele care și până acum deserveau aceste activități, sunt neschimbate, iar circuitele funcționale și medicale sunt păstrate”.
De partea cealaltă, medicii de familie acuză faptul că spațiile au fost amenajate prin limitarea spațiilor comune, lucru interzis de lege fără acordul tuturor proprietarilor, dar și periculos din punct de vedere sanitar, pentru că acum pacientii cabinetelor se îngrămădesc în așteptarea unei consultații.
Aceștia mai spun și că ”prin eliminarea acestor spații de așteptare realizate conform normelor de construire a unităților medicale și nu numai, s-a adus atingere gravă siguranței sanitare a pacienților care trebuie să aștepte în picioare, înghesuiți, nerespectându-se distanța minimă recomandată de 1,5 – 2 metri pentru evitarea transmiterii bolilor infecto-contagioase. În momentul de față nu mai există nicio sursă de aerisire a culoarelor. Foarte mulți dintre pacienți sunt persoane în vârstă cu multiple comorbidități, sunt părinții și bunicii nostri prin eforturile cărora s-a construit și această Policlinică.”
Municipalitatea a recurs la această reorganizare și reamenajare tocmai pentru că în anii anteriori, spațiile cu destinație medicală pentru toată comunitatea au fost vândute și au devenit individuale.
O parte dintre cei care au devenit proprietari sunt destul de reticenți în a participa alături de Spitalul Municipal Sacele și de municipalitate la amenajarea, renovarea sau dezinfectarea spațiilor și/ sau la plata utilităților pentru spațiile comune.
Însă sub aspectul legalitatii, mai spun proprietarii din Policlinică, decizia Primariei ar trebui sa respecte si CODUL Civil in vigoare cu referinta la dreptul de coproprietate unde se mentioneaza la art. 650 ca “orice modificare pentru zonele de uz comun poate fi facuta numai daca nu sunt lezate drepturile celorlalți coproprietari”.
Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.