Încep acest articol prin a mulțumi celor care m-au votat și susținut la alegerile din 5 iunie, celor cărora le datorăm cele două mandate de consilieri locali ai Municipiului Săcele. Atât eu cât și colega mea, prof. Mihaela Iordache vă vom reprezenta cu cinste în cadrul deliberativului.
Nu vă ascund faptul că am trait o mare dezamăgire, datorată numărului mare de săceleni ce-și arătau susținerea pentru mine și echipa mea, iar în ziua votului și-au schimbat planurile sau opțiunea. Scorul obținut de Alianța Împreună pentru Săcele a fost mult sub așteptările și previziunile noastre.
Am ales să încep acest nou mandat de consilier cu o poziționare în espectativă, să NU fiu în opoziție doar pentru că primarul ales de săceleni provine din PSD, grupare cu care mă tot luptasem în ultima parte a mandatului precedent. Am hotărât împreună cu echipa mea să-i dam ocazia să ne demonstreze că vrea să facă lucruri bune pentru oraș și pentru săceleni.
Așa cum mă așteptam, mandatul noului primar, a început în forță: și-a asigurat sprijinul majorității consilierilor aleși (5 PSD+4 UDMR+2 PMP+1 ALDE), a făcut un pact de neagresiune cu PNL, obținând astfel și cele 5 voturi liberale pentru alegerea viceprimarului (ales cu 16 voturi „pentru” și 3 „abțineri”, Geczi Gellert fiind singurul candidat). Am ales să ne abținem, pentru a ne respecta promisiunea făcută unor membri ai comunității maghiare din Săcele, în perioada campaniei electorale. Din acel moment am susținut aproape toate propunerile executivului timp de 3-4 luni, fiindu-mi totuși clar că tot ceea ce face are ca scop principal acumularea de imagine. Era totuși o schimbare de paradigmă: după 8 ani de inacțiune a fostului primar, uitat să-i fie numele, desenarea unor benzi pe asfalt și pictarea bordurilor sunt binevenite.
Văzând primarul nostru că are unanimitate în tot ce ne dă să votăm, ce s-a gândit?!? „N-ar fi oare timpul să încep să mă achit de datoriile acumulate în campania electorală?” Pentru început, își apropie și-i dă puteri depline în aparatul de specialitate, consilierului personal al fostului primar, fiind probabil o înțelegere prealabilă. Apoi se arată interesat de iluminatul public din Cartierul Movilei, schimbând becurile de 250w cu altele de 150w (becuri cu incandescență – NU leduri cum ar fi fost normal), niște stâlpi cu alți stâlpi, totul pentru mai bine de 600.000 Ron. Și FLASH-ul trebuie să trăiască, iar cel ce se află în spate, deasemenea, pentru bâlbâiala din PNL.
Toate ca toate, dar în luna octombrie primarul „sare calul” și pune pe masa Consiliului o mare oportunitate de dezvoltare a Gârciniului: Grupul de Acțiune Local, menit să atragă cca. 7 milioane de EURO, bani europeni destinați comunităților defavorizate. Ne dăm votul de principiu, promițându-ni-se că va fi un ONG deschis, curat, fără implicații politice…peste câteva zile ne cheamă în ședința „de îndată” să votăm Actul constitutiv și Statutul respectivului ONG, numit GAL. În Statut – surprize, în Actul constitutiv – surprize, iar la ședința respectivă…lipsă de cvorum. Nici măcar consilierii „puterii” nu au reușit să ajungă. La câteva zile vine ședința ordinară din luna octombrie, pe ordinea de zi nici urmă de GAL, nici urmă de schimbare a viceprimarului, doar chestiuni banale și undeva ascuns bine la punctul 7, o minunăție de rectificare de buget.
Dar cum primarul are gânduri mari, nu putea să renunțe la acea oportunitate de a gestiona cei 7 milioane de EURO prin prietenii domniei sale, membrii fondatori și componenți ai Consiliului Director ai GAL-ului. Pentru a înțelege mai bine surprizele despre care vorbeam mai sus, vă aduc la cunoștință ca membrii fondatori: PARIS Ballroom, dl. DUMITRESCU cu firma domniei sale, onorabilul NICOLAE GÂNDAC (proaspăt președinte de ONG-Gârcini, cu sediul similar farmaciei), oameni cu o bogată experiență în implementarea fondurilor europene, decid cine intră sau nu în această asociere și mai important: ce proiecte sunt sau nu sunt acceptate și promovate de respectivul GAL. Să nu mai vorbim de prevederi absurde stipulate în respectivele acte cum ar fi: „În lipsa președintelui Asociației, lucrările vor fi conduse de vicepreședinte”, iar această poziție in Consiliu Director lipsește cu desăvârșire. Mai mult, membrii fondatori (prietenii primarului), așa cum era stipulat în Statut aveau doar DREPTURI și nici măcar o OBLIGAȚIE!!! Să fi fost oare o coincidență, că ONG-uri consacrate (FAST, CAN) din Săcele nu se numară printre membrii fondatori?
Despre rectificarea bugetară la care noi, consilierii Alianței Împreună pentru Săcele și PNL ne-am abținut, pot să spun doar că o considerăm bătaie de joc a banului public. Să nu argumentezi cheltuirea unor sume importante din buget, sau să spui că ne costă 240.000 Ron schimbarea caloriferelor (pentru că 3 din 4 sunt SPARTE) și repararea centralelor din Spital, deoarece s-au lasat cu apa în ele peste iarna, este de competența Curții de Conturi a României și a DNA. Să vrei să cumperi cu bani grei licențe pentru calculator, pe care le poți avea GRATIS sau să cumperi 2 (două) calculatoare pentru Centru Multicultural și sa bugetezi 13.000 Ron, ori nu te pricepi și ești boicotat de subordonați, ori ești pus pe „fapte mari”. Îmi permit aici să-i reamintesc domnului Virgil Popa: au fost și altii care s-au crezut mari, tari, autoritari, stăpâni pe banul public și azi sunt cercetați, arestați sau chiar condamnați.
În fițuica de partid, Opinia săceleană, varianta on-line, sunt atacat așa cum am fost atacat și în plen, acuzat fiind că mă opun redeschiderii Spitalului. Nici nu consider demn să dau răspuns la aceste acuzații, dar o spun sus și tare: dacă veți folosi Spitalul să deturnați bani publici, folosindu-vă de faptul că este o rană deschisă, voi face personal demersurile pentru ca autoritățile menționate mai sus să-și îndrepte privirea în acea direcție.
Sincer, am sperat ca actualul primar, fiind om al locului din moși-strămoși, să fie mai puțin slugă de partid și unealta unor grupuri de interese, să aibă onoare și cuvânt. Până în acest moment mă declar dezamagit de prestația domniei sale. Aștept cu interes trecerea alegerilor parlamentare și o revenire pe drumul cel bun al celui ales de săceleni să le gospodărească orașul.
P.S. Îi mai recomand d-lui primar să fie autoritar cu cei ce lucrează în aparatul de specialitate al domniei sale (care-l pun în situații neplăcute, întocmind materialele de ședință în mod iresponsabil), NICIDECUM cu membrii Consiliului Local. Primarul are statut de invitat la ședințele Consiliului Local !!!
Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.