RESTANȚELE LA COTELE DE ÎNTREȚINERE SUNT DATORATE DE CĂTRE PROPRIETAR. DACĂ EXISTĂ CHIRIAȘ, TOT PROPRIETARUL DATOREAZĂ COTELE DE ÎNTREȚINERE
Dacă proprietarul are apartamentul închiriat, el este cel ținut a achita cotele de întreținere și nu chiriașul. Dacă chiriașul nu achită cota de întreținere, conform contractului de închiriere, nu acesta este acționat în judecată ci proprietarul.
Asociația de proprietari, indiferent de situație, se adresează cu o cerere în vederea recuperării cotelor de întreținere împotriva proprietarului. Dacă apartamentul este închiriat în baza unui contract, proprietarul va recupera sumele datorate de la chiriașul său.
Ceea ce contează este că asociația de proprietari nu poate acționa direct împotriva chiriașului. Raportul este între asociație și proprietar, proprietarul având obligația de plată în raport cu asociația. Chiriașul are un raport cu proprietarul și datorează acestuia chiria și conform înțelegerii, cotele lunare de întreținere.
Chiriașul nu va putea acționa împotriva asociației (pentru majoritatea spețelor) pentru că nu deține calitatea de proprietar și nu se poate substitui unui proprietar în baza unui contract de închiriere.
Și reținerile unei instanțe de judecată:
“Conform art. 33 alin. 7 din Legea 196/2018, în cazul închirierii, constituirii unor drepturi reale de uz, uzufruct, abitaţie, precum şi în cazul unor contracte de comodat pentru spaţiile din condominiu, obligaţia de plată a cotelor de întreţinere revine proprietarului, acesta recuperând de la beneficiarii dreptului de folosinţă a spaţiilor respective contravaloarea acestora, în condiţiile stabilite prin contractul de închiriere/constituire/comodat”.
Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.