Home / Actual / Despre dans si performanta în Sacele

Despre dans si performanta în Sacele

10294511_311879235629471_1720205890417460267_nTrupele de dans modern de la Asociația Club Sportiv Săcele, coordonate de coregrafa Anca Popuțoaia, fac ca numele orașului nostru să se audă la fiecare moment artistic pe care îl prezintă, atât în țară, cât și în străinătate. De opt ani, printr-o activitate neîntreruptă, numeroasele concursuri, festivaluri și evenimente la care participă aduc apreciere și laude proiectului care include nu mai puțin de șase trupe de dans, adică aproximativ 100 de fete cu vârste cuprinse între 3 și 17 ani.

Sala de repetiții, un spațiu util, dar minimal dotat, dobândește pe parcursul unei zile caracteristicile unor universuri populate de copii și de adolescenți, unde fiecare cunoaște bine rostul pentru care se află acolo. Fetițele din grupa de la grădiniță, aflate la început de drum, încă își caută identitatea în lumea dansului, pe când celelalte s-au acomodat de mult și sunt recunoascute după numele trupelor din care fac parte: Alegria, Karizma, Kitty, One Beat și Unique. Stăpânite de dorința de a se exprima prin intermediul acestui sport, dar și de plăcerea de a cunoaște mereu alte coregrafii, fetele și-au demonstrat întotdeauna, cu succes, aptitudinile.

… când consideră că seriozitatea este un pas înainte

Miza tuturor trupelor este, pe lângă starea de bine și exersarea a cât mai multe dansuri, obținerea locurilor fruntașe la concursuri și aprecierea din partea publicului: „Eu vin la dansuri deoarece este o ocupație pozitivă. Mergem la multe concursuri, în multe locuri. Suntem foarte serioase când vine vorba să dansăm”, a spus Georgiana Băilă (12 ani), una dintre membrele grupului Alegria. O altă componentă a trupei, Andreea Brătfălean (10 ani), a zis: „Pentru mine, dansul nu este doar un hobby. E ca o altă viață unde pot să fac ce vreau eu, când nimeni nu mă deranjează”. Fetele exersează cu dăruire, pentru fiecare concurs, pentru a avea rezultatele așteptate. Coregrafa spune că pregătirea pe care o oferă nu se adresează copiilor care trebuie să slăbească sau să facă puțină mișcare, ci este o muncă ce tinde spre perfecționarea lor în domeniu, chiar dacă nu se face dans de performanță, ci dans amator. Sala de repetiții este locul unde competiția se naște între trupe, cu condiția ca fiecare să fie mai bună, iar în final, să se susțină unele pe celelalte: „Concursurile ajută foarte mult să nu existe rivalitate între ele. De fapt, aceasta este și ideea, pentru că participă de la aceeași asociație”, a afirmat coregrafa.

În portofoliu, cel mai mic premiu câștigat este al doilea

10294454_311884405628954_6008759088847989066_nÎn ultimele două luni, fetele au participat la două competiții: în martie, la Ploiești – Lebăda de cristal –, unde grupul Alegria a făcut furori cu dansurile cu evantaie și contemporan clasându-se pe locul I, iar pe 1 mai a. c., alături de aceasta, s-a prezentat la Buzău, și trupa  Unique, unde au obținut locurile I și II și Trofeul claselor I-IV. Cu toate acestea, Tabăra de la Năvodari, din iulie, are cea mai mare miză, trofeul festivalului: „Cel care câștigă primește 5000 de lei, dar sunt premii și pentru cel mai bun coregraf. Până acum, nu s-au mai dat bani, iar interesul este să vină cât mai multă lume”, a spus profesoara de dans.

Renume cu ajutorul părinților și al sponsorilor

Cum orice bucurie necesită sacrificii, pe lângă munca depusă la repetiții, se resimte și efortul părinților, dar și al coregrafei și al croitoresei. Dacă la început cursurile erau gratuite, de patru ani s-a introdus o taxă lunară, care, în prezent, a ajuns la 40 de lei. Cauza care a dus la adoptarea deciziei a fost renunțarea la catedra de dansuri de către Clubul Elevilor din Săcele și, ca o reacție împotriva hotărârii, trecerea ei sub conducerea Asociației Club Sportiv Săcele (președinte Alexandra Spulber), pentru a putea continua lucrul cu copiii. Astfel, în aceeași sală, se desfășoară alte trei activități: aerobic, balet și antrenamente pentru schi sărituri.

Deoarece de multe ori fondurile sunt insuficiente, achiziționarea materialelor pentru costume și accesorii, dar și deplasările și organizarea evenimentelor necesită, pe lângă contribuția părinților, și apelarea la alte ajutoare, precum sponsorizările sau contractele de parteneriat, orice sprijin fiind apreciat întotdeauna. Desfășurarea spectacolelor în sala festivă a Liceului Tehnologic „Victor Jinga” din Săcele, singura disponibilă în oraș, înseamnă costuri în plus spre deosebire de alte locuri: „Noi închiriem sala și plătim utilitățile, pe când la Reduta nu e așa. Este gratis.”, a spus coregrafa. Din păcate, acolo apar alte probleme privind deplasarea atât a trupelor, cât și a părinților, dar și imposibilitatea utilizării decorului, regulă stabilită de către conducerea Centrului Cultural Reduta.

Performanța se face printr-o legătură strânsă de prietenie

În ciuda tuturor obstacolelor, nimeni nu poate renunța, fie că este vorba despre ambiție, fie că la mijloc este dorința de a revedea trupele pe scenă cu la fel de multă dăruire și atitudine pozitivă ca întotdeauna. Fiind întrebată dacă a spus vreodată că nu mai poate ține cursurile, Anca Popuțoaia a răspuns că uneori se simte obosită din cauza formalităților, dar că nu are de gând să renunțe. Lucrul cu copiii este pe cât de dificil, pe atât de frumos: „Eu trebuie să creez cu ele o legătură strânsă, de prietenie. De-asta îmi și spun Anca. Suntem prietene, nu e ca la școală unde este totul strict. Tocmai de aceea este opțional, nu e neapărat să vină oricine. Cui îi place și simte că se încadrează este binevenit, cine crede că nu poate să se conformeze regulilor nu este obligatoriu să vină. Poate să aleagă altceva.”, a zis coregrafa.

Provocarea începută în anul 2006 a continuat să o facă remarcată pentru că are răbdare și pentru că neobișnuitul ideilor cărora le dă frâu liber constituie, de fapt, o evoluție pentru elevele sale. Buna colaborare cu fetele se observă atunci când părinții și rudele își admiră prin neîncetate aplauze micile și marile comori, iar comisiile apreciază ineditul fiecărei apariții pe scena.

După terminarea acestui articol am aflat cu bucurie că trupa de dans a Asociaţiei Club Sportiv Săcele a câştigat cam toate premiile la concursul de la Roman. Vom reveni cu detalii!

adelina
Articol scris de Adelina Salomia,

colaboratoare Saceleanul.Ro

absolventa a Facultatii de Stiinte Socio-Umane cu licenta in Jurnalism, la Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu, iar in prezent masteranda la Universitatea “Transilvania” din Brasov. 

 

Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.

Farmacia Precizia

2 comments

  1. Andreea Toader

    Bravo Ade pe pentru articol si bravo fetelor pentru rezultate

  2. Adelina M. Salomia

    Mersi, Andre!

Leave a Reply