Transhumanța este drumul de câteva sute de kilometri pe care ciobanii îl parcurg toamna și primăvara între munte și câmpie pentru a hrăni și proteja turmele.
Ciobanii care inca mai practica transhumanta merg zi de zi cu oile, dorm unde îi prinde noaptea, sub cerul liber, indiferent de anotimp. Ei trăiesc într-o altă lume, într-un alt timp, într-un calendar cvasi-cosmic. În 2007, în România mai mergeau în transhumanță aproximativ 30 de familii de ciobani față de cele câteva mii care mergeau în urmă cu un secol.
După ce am umblat 7 ani şi am mers în 6 ţări – suficient cât să înconjor pământul – am aflat un lucru care tot timpul a fost şi este aici: în România, avem oameni frumoşi, locuri frumoase, animale frumoase. Nu ne rămâne decât să observăm această frumuseţe şi să ne bucurăm de ea. Dragoș Lumpan, autorul documentarului
Scurt-metrajul Transhumanța va fi proiectat astfel:
Muzeul Naţional al Ţăranului Român (MTR), Bucuresti – 7 noiembrie 2015, ora 15:30;
Muzeul Etnografic Săcele – 10 noiembrie 2015, ora 12:00;
Muzeul de Etnografie, Brașov – 11 noiembrie 2015, ora 17:00;
Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Cluj – 12 noiembrie 2015, ora 18;
Muzeul Pastoral Jina – 13 noiembrie 2015, ora 11.
Intrarea este gratuita.
In cazul care vreti sa veniti va rog frumos sa trimiteti un e-mail de inscriere pe adresa [email protected] cu urmatoarele date: unde vreti sa veniti si cate persoane.
Proiect co-finanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.
Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.