Două vernisaje au avut loc săptămână aceasta la Centrul Multicultural și Educațional Săcele. Primul dintre ele a fost cel al unei expoziții de pictură dedicată Săcelelui de ieri și de astăzi, iar al doilea unui proiect de promovare turistică a celor 14 biserici săcelene cu o istorie mai veche de 100 de ani.
”Săcele de ieri și de astăzi transpus în creații plastice contemporane” este un proiect cultural prin care au fost realizate 130 de lucrări de artă în diferite tehnici de pictură de la tuș în laviu, tuș în puncte și linii, până la acuarelă și ulei pe pânză în cuțit, de către artiștii plastici Moga Eugen- Constantin, Iordache Răzvan, Năstase Valeriu și Bobei Marian.
Lucrările ilustrează patrimoniul cultural construit al Săcelelui: monumente istorice, biserici românești și maghiare, troiţe, portrete și case din Săcele, dar și Hârșova, una din localitățile constănțene asupra căreia mocanii săceleni și-au pus amprenta.
Cel de-al doilea proiect, denumit ”Vitrina digitală a Săcelelui” și-a propus promovarea și reinserția în spatiul comunitar a celor 14 monumente istorice ale Municipiului: bisericile ortodoxe, evanghelice- lutherane, catolice si reformate, toate cu o vechime mai mare de 100 de ani.
18 QR CODE-uri au fost astfel amplasate pe clădirea Primăriei, pe 3 mijloace de transport în comun de pe ruta Săcele – Brașov și pe cele 14 biserici.
A fost realizată o aplicatie IT, prin care deținătorii de telefoane inteligente(smartphone) vor avea informații la fața locului despre fiecare monument.
De asemenea vor primi informații utile și pentru orientarea și deplasare la celelalte obiective.
Ambele proiecte au fost realizate de căte asociația ”Portavicum” Săcele și au co-finanțate de Primăria Municipiului Săcele.
Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.