Dragi gurmanzi din lumea largă
Ce mâncarea vă e dragă
Fiţi atenţi şi ascultaţi,
Urechea aici plecaţi.
Sărbătoarea a sosit
S-aveţi Paşte Fericit,
Cu lumină şi culoare
Şi în suflet-un veşnic soare.
Să întindeţi masă mare
Ca-ntr-o zi de sărbătoare,
Dichisită cu de toate,
Fragezi, proaspete bucate.
Printre ouă, cozonac
Sărmăluţe şi coniac,
Fripturică de viţel,
Încercaţi şi-un drob de miel.
E un preparat gustos
Şi e foarte delicios
C-un aspect puţin cam plastic
Şi un conţinut elastic.
Nu e greu să îl găteşti,
Iar apoi să îi priveşti
Crusta rumenă-n cuptor
Cu mirosu-mbietor.
Într-o oră jumătate
Ai încorporat de toate,
Le-ai tocat şi-amestecat,
Dragoste ai presărat.
Cu ficat, plămâni şi splină,
Un rinichi şi o măslină,
Pesmet alb, brânză de oaie,
Se lasă până se-nmoaie.
Organele se pun la fiert,
Ăsta e un lucru cert,
Ceapa verde-i mărunţită,
În ulei puţin călită.
Mixerul intră-n acţiune
Ca-ntr-o mare procesiune
De miros şi de culoare
Presărată cu savoare.
După ce s-au mărunţit,
Numai bune de gătit,
Organele-s amestecate
Cu mărar de calitate.
Se mai sparg şi ouă crude,
Aştepţi până se pătrunde,
Ceapa verde şi călită
Şi aluna mărunţită.
Sare şi piper se pun
Să-i dea gustul cel mai bun,
Iar în tava îmbrăcată
Pui un rând carne tocată.
Înainte de final
Se mai face-un mix genial:
Ceapă verde, două ouă
Crude, cu pesmet să plouă.
Brânză, ardei gras, iar ouă
Fierte şi tăiate-n două,
Totul pus pe primul strat,
Înc-un rând şi-am terminat.
După ce-am adăugat şi restul
Cărnii şi-am văzut progresul,
Cu prapore-acoperim
Şi cuptorul încălzim.
Aşezăm tava-n cuptor,
Drobul coace-ncetişor,
Iar după ce s-a gătit
Se lasă şi la răcit.
De vă place, dubii n-am,
Paştele bate la geam,
Poftă bună v-am urat
Şi „Hristos a înviat!”.
Ingrediente:
(pentru 8 porţii)
– organe de la un miel: ficat, rinichi, plămâni, splină
– 150 gr brânză de oaie
– 100 gr pesmet alb
– 10 legături ceapă verde
– 100 gr alune, pisate mărunt
– 4 legături mărar
– 2 ardei graşi
– 6 ouă crude
– 4 ouă fierte
1 linguriţă sare
– 1 linguriţă piper
– ulei de măsline
– hârtie pergament
Cu drag, pentru toţi cititorii „Săceleanul.ro” şi nu numai,
Alexandra Banciu vă urează „Sărbători pascale luminate!”
Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.